MKE Müdürü Mustafa Tanrıverdi milli projeyi satarken suçüstü yakalandı

0
61

Silah tüccarı kılığına giren polisler, müdürle Ankara’da bir restoranda buluştu. Seri numaraları alınmış 300 bin dolar ile 200 bin TL’yi elden teslim alan müdür, gözaltına alındı. Çıkarıldığı hâkimlikçe “devlet sırlarından yararlanma, devlet hizmetlerine sadakatsizlik” ve “rüşvet” suçlarından tutuklanan Tanrıverdi, suçunu itiraf ederek “Suçluyum, pişmanım” dedi.

SİLAH TÜCCARI İHBAR ETTİ
ABD’li bir silah firmasının yetkilisi Türk asıllı bir işadamının yaptığı ihbar üzerine, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçti. Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu Savcısı Ali Alper Saylan’ın talimatıyla, İstihbarat ve Organize Şube Müdürlüğü polisleri görevlendirildi. İşadamı, Mustafa Tanrıverdi’nin kendisiyle irtibata geçtiğini ve asker ve polisin kullandığı Milli Piyade Tüfeği (MPT-76) ile MP5 silahı projelerini satmak istediğini söyledi.

Silah tüccarı işadamının bu ihbarından yola çıkan polisler, alıcı kılığına girerek, müdürle irtibat kurdu. Uzun süren görüşmeler sonucunda MPT-76 için 300 bin dolara, MP5 projesi için de 200 bin TL’ye anlaşma sağlandı.

RESTORANDA BULUŞMA
Projenin plan, yazılım ve programını içeren tüm bilgileri fabrikadaki bilgisayardan taşınabilir belleklere yükleyen Müdür Tanrıverdi, alıcılarla buluşmak için Ankara’da Eskişehir Yolu üzerinde bulunan lüks bir restorana gitti. Müşteri kılığındaki polisler de seri numaraları alınmış 300 bin dolar ile 200 bin TL’yi (yaklaşık 1 milyon 100 bin TL) bir çantaya koyarak buluşma noktasında yerlerini aldı. Polisler, önce yanlarında götürdükleri bilgisayardan açıp projeye baktı, doğru olduğundan emin olduktan sonra parayı teslim etti.

SUÇUNU İTİRAF ETTİ
Tanrıverdi çantayı teslim aldığı anda, Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri harekete geçti. Tanrıverdi, suçüstü yapılarak gözaltına alındı. Müdürün üzerinde, içinde projelerin bulunduğu 5 adet bellek ele geçirildi. Evinde yapılan aramalarda bulunan 30 bin dolara ve bilgisayarına el konuldu. 

Emniyet ve savcılık ifadesinde suçunu kabul eden Tanrıverdi, “Suçluyum, pişmanım” dedi. Tanrıverdi, çıkarıldığı Ankara Nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliği’nce Türk Ceza Kanunu’nun 252. maddesindeki “rüşvet” ve 333. maddesindeki “devlet sırlarından yararlanma, devlet hizmetlerine sadakatsizlik” suçlarından tutuklanarak, cezaevine gönderildi.

STANDART ÜSTÜ SİLAH MPT-76
MKE tarafından Milli Piyade Tüfeği (MPT-76), 3 ayrı ekipte 40 uzmanın 2 yıllık çalışması sonucunda, TSK’nın istediği özellikleri taşıyan, yurtdışında da pazar bulabilecek modern bir tüfek olarak üretildi. 4.3 kilogram ağırlığında, mermi çapı 7.62 milimetre, boyu 88 santimetre, şarjörü 20 mermi kapasiteli MPT-76’nın etkili atış menzili 400 metreyi buluyor.

MPT-76 NATO standardı olan soğuk ve sıcak hava, kum, yağmur, çamur gibi ağırlaştırılmış 42 testin tamamını hatasız geçti. ABD ordusunun kullandığı M-16, bu testlerin yaklaşık 25’ini geçebiliyor. MKE bu kriterlerin üzerine 10 test daha koydu ve MPT-76 bu testlerde de başarılı oldu. NATO standartlarında, bin mermi atımında ‘boş kovan sıkıştırma’ gibi 8 basit hata normal karşılanıyor. Ancak MPT 76’da bu rakam bin mermide 3 basit hataya düşürülerek bir rekor kırıldı.