Microsoft ve Yandex’ten Google’a karşı ittifak

0
67

Microsoft’un haber ve hizmet portalı MSN’nin arama motoru Yandex oldu. Böylece Microsoft, işletim sistemi Windows ile internet tarayıcısı Microsoft Edge ve Internet Explorer’ın ardından MSN servisinde de kendi arama motoru Bing’ten vazgeçti.

Teknoyo’nun haberine göre, Microsoft ve Yandex,  Windows 10’da yer alan Microsoft Edge ve Internet Explorer tarayıcılarında varsayılan arama motoru ve açılış sayfasının Yandex olmasıyla başlayan ortaklıklarını geliştiren yeni bir adım attı.

Yeni stratejisi doğrultusunda Microsoft, hizmet ve haber portalı MSN.com’da arama motoru olarak Yandex’e yer vermeye başladı. Yapılan bu son işbirliği ile Türkiye, Rusya, Belarus, Kazakistan ve Ukrayna başta olmak üzere bölgedeki bir çok ülkede MSN.com adresinde ziyaretçiler Yandex’in arama motorunu kullanacak.

Google’a karşı ittifak
Microsoft’un bu işbirliğine gitmesindeki en büyük nedenin ise Türkiye’nin de dahil olduğu bu bölgede, arama motoru pazarında Google’a karşı en güçlü olabilecek ittifakı oluşturmaya çalışmak olarak yorumlanabilir.

Nitekim, Net Market Share’in Şubat 2016 verilerine göreküresel arama motoru pazarında Google’ın yüzde 67’lik payı bulunurken; Bing, yüzde 15’lik payla ikinci sırada.

Mobil arama motoru pazarında ise Google’ın payı yüzde 94’lere çıkarken, Bing’in payı ancak yüzde 1.5’lerde. Rusya’nın yanı sıra Belarus, Kazakistan, Ukrayna ve Türkiye’de hizmet veren Yandex’in Rusya’nın arama motoru pazarındaki payı ise yüzde 60’ı buluyor.

Türkiye’de yüzde 10’a oynuyorlar
Gelelim, Türkiye’deki internet arama motoru pazarına…  Geçen ayın son haftası (22-28 Şubat) itibariyle Türkiye arama motoru pazarında Google yüzde 91’lik payla lider durumda.  İkinci sırada ise yüzde 7’lik payı olan Yandex var. MSN’nin Türkiye’deki pazar payı ise yüzde 1.5civarında. Diğer bir deyişle Microsoft’un attığı bu son adım, Yandex’in Türkiye’deki pazar payını yüzde 10 seviyesine çıkarabilir.