Metatime’ın Metaanthill Çözümü, Blokzincirini Yapay Zekayla Buluşturuyor

0
1166
Metatime Kurucu Ortağı ve CEO’su Yusuf Sevim

Blokzinciri teknolojileri geleceğin finansına dair büyük vaatlerle gelse de bilgi işlem gücüne dayanan bu teknolojilerin çevresel etkilerini de göz ardı etmemek gerekiyor. Metatime, hibrit madencilik sistemi MetaChain’in verimliliğini artıran MetaAnthill çözümüyle yapay zekayı kullanarak blokzincirini yeşil geleceğe hazırlıyor.

İlk Kripto Para Birimi Bitcoin’in geliştirildiği dönemden bu yana oldukça önemli yol kat eden, büyük bir ekonomi ve geniş bir evren yaratan blokzinciri teknolojileri, geleceğin finans, ticaret ve teknoloji dünyasına hakim olacak gibi görünüyor. Öte yandan yalnızca bilgi işlem gücüne dayanan çalışma prensiplerine sahip blokzinciri teknolojilerinin, enerji kaynaklarının giderek azaldığı bir dünyada geleceğin nasıl olacağını da göz önünde bulundurması gerekiyor.

Güncel raporlar, Bitcoin’in 2022’de tek başına 86,3 milyon ton karbon emisyonuna sebep olduğunu ortaya koyarken, blokzincirinin yeni standardını geliştirmek üzere yola çıkan Metatime, MetaAnthill çözümüyle bu konuya yapay zeka destekli ve sürdürülebilir bir bakış açısı getiriyor.

YAPAY ZEKA DESTEKLI BIR IŞLEM HAVUZU MEKANIZMASI
Blokzincirinin temelinde hisse kanıtı (proof of stake), iş kanıtı (proof of work) gibi kanıt sistemleri yer alıyor. Tahminler, hisse kanıtı kullanarak blokzincirindeki rekabeti ortadan kaldırmanın iş kanıtı mekanizmasına kıyasla %99,9 daha az enerji kullandığını ve bu sayede karbon emisyonlarını azalttığını gösteriyor. Metatime’ın inşa ettiği ekosistem, kendi kanıt sistemini ve MetaChain isimli blokzincirini de kapsıyor. Yapay zeka tabanlı bir işlem havuzu (txpool) çözümü olan MetaAnthill, hibrit madencilik işlemlerini MetaChain’de senkronize etmek ve çalıştığı donanımın kaynaklarını en verimli şekilde kullanmak üzere geliştirilen bir teknoloji olarak öne çıkıyor.

SANIYEDE 700 BINDEN FAZLA IŞLEM

MetaAnthill’in MetaChain’deki milyonlarca işlemin anında yerine getirilmesi, senkronizasyonun sağlanması, kabul ve net işlemlerinin tamamlanması gibi süreçlerin ölçeklendirmesinde önemli rol oynadığını kaydeden Metatime Kurucu Ortağı ve CEO’su Yusuf Sevim, “Temelinde yapay zeka gücü yatan MetaAnthill, işlem kontrol sürelerini en aza indiriyor. Hız sorunlarına çözüm getirdiği için, MetaChain’de saniyede 700 binden fazla işlem kontrol edilebiliyor” ifadelerini kullanıyor.

Her işlem için doğrulama ve kabul/ret süreçlerini tamamlayan bu altyapı, tüm ağdaki iş yükünü izleyerek yoğunluğuna göre yönlendiriyor. Sevim’e göre bu sayede donanım verimli kullanılıyor ve bu da daha az enerji kullanımı ve daha az karbon emisyonu anlamına geliyor. Gelen işlemleri iki kategoriye ayıran MetaAnthill, yüz binlerce işlemin eş zamanlı olarak işlenmesi için yapay zekayı kullanılıyor.

25 MILYON DOLAR YATIRIM ALDI

MetaChain üzerinde geliştirdiği 70’i aşkın ürünle blokzincirinin yeni standardını inşa etmek için çalışan Metatime, 200’den fazla çalışanı ve 70’den fazla blokzinciri geliştiricisiyle İstanbul, Florida, Vilnius ve Londra’daki merkezlerinde faaliyet gösteriyor. Metatime’ın, ekosistemin kripto para birimi MTC’nin ön satış turlarında bireysel ve melek yatırımcıların yanı sıra Yıldız Tekno GSYO ile telekomünikasyon ve finans kuruluşlarından bugüne dek 25 milyon dolarlık yatırım aldığı biliniyor. Proof of Meta, MetaExchange, MetaRealEstate, MetaNFT, MetaDex ve MetaLaunchpad gibi blokzinciri tabanlı ürün ve hizmetler geliştirdiklerini söyleyen Metatime Kurucu Ortağı ve CEO’su Yusuf Sevim, gelecek hedeflerini şu cümlelerle özetliyor: “5 yıl içinde küresel çapta en çok kullanılan finansal ekosistem, 10 yıl içinde ise dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri olmak.