Mester’den kademeli faiz artışı vurgusu

0
22

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, ABD ekonomisinin son dönemde piyasada yaşanan oynaklığa ve deniz aşırı ekonomilerdeki olumsuz şartlara dayanmaya hazır göründüğünü söyledi. 
 
Mester, Fed’in faiz artırımasına destek veren açıklamasında,”Sağlam istihdam piyasası göstergeleri ve sağlıklı reel harcanabilir gelir, ABD ekonomisinde temel göstergelerin güçlü olmaya devam ettiğine işaret ediyor. Bunun tersine ilişkin daha fazla kanıt görene kadar, benim beklentim ABD ekonomisinin piyasada yaşanan kargaşanın üstesinden gelmek için çalışacağı ve ılımlı büyümeyi geri kazanacağı yönünde” diye konuştu. 
   
Mester, ılımlı büyüme, istihdam piyasalarında devam eden iyileşme ve yüzde 2 enflasyona ilişkin görünümü değerlendirdiğinde, izlenecek uygun politika patikasının olağanüstü genişlemeci para politikasının kademeli şekilde azaltılmasını içermesi gerektiğine inandığını, bunun Büyük Bunalımı ve takip eden sonuçlarını düzeltmek için gerekli olduğunu söyledi. 
   
Bununla birlikte ABD ekonomisi için Fed’in Aralık ayındaki faiz artırımı sırasında olduğundan biraz daha fazla aşağı yönlü risk olduğuna işaret eden Mester, “Eğer işler öngördüğümüzden daha aşağı yönlü bir duruma döner ise buna karşılık verebilir durumda olmak ve faiz artırımları konusunda çok fazla şey yapmamak isteriz” ifadelerini de kullandı. 
 
Mester açıklamasında, hali hazırda yüzde 1,4 olan enflasyonun yüzde 2 seviyesine yükselmesinin önceden düşünülenden daha uzun zaman alacağını öngördüğünü de ifade etti.