Mester’dan kademeli faiz artışı vurgusu

0
24

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, piyasadaki oynaklığın, düşük petrol fiyatlarının yarattığı risklere karşın ekonomik görünümünü değiştirmek için erken olduğunu söyledi.

Faiz oranlarının bir süre için genişlemeci olmaya ihtiyaç duymasının büyük olasılık olduğunu ifade eden Mester, bununla birlikte Fed’in faiz artırımlarında kademeli hızı devam ettirmesini beklediğini de vurguladı. 
 
Florida’da katılacağı bir konferans öncesinde konuşmasını basına dağıtan Mester, konuşma metninde “Güçlü tarım dışı istihdam büyümesini içeren sağlam istihdam piyasası göstergeleri ve reel harcanabilir gelirde sağlıklı büyüme ABD’nin ekonomik temellerinin güçlü olmaya devam ettiğinin altını çiziyor” ifadelerine yer verdi. 
 
“Gelişmeleri izlemeye devam ediyorum, ancak tersine çalıştığına dair bir kanıt görene kadar ABD ekonomisi için cari beklentim, enerji ve imalat sektörlerinde zorluklar devam etse de ABD ekonomisinde ılımlı büyümenin yeniden güç kazanacağı yönünde” diye konuşan Mester, “Petrol fiyatları sonsuza kadar düşmeye devam edemez veya ABD Doları sonsuza kadar değer kazanamaz. Bir noktada her ikisi de bir miktar istikrar kazanacaktır ve enflasyon üzerindeki etkileri kaybolacaktır”dedi. 
 
Mart ayındaki toplantıda Fed’in son gelişmeleri tartışacağına işaret eden Mester, hala Fed’in politika normalleştirmeye doğru giden patikada elirlemeye devam edeceğine inandığını vurguladı. Mester,”Politika için uygun yolun, olağan üstü seviyedeki gevşek para politikasının zaman izinde kademeli şekilde azaltılmasını içereceğine inanıyorum” diye konuştu.