Merkez Bankası faizlerde değişikliğe gitmedi

0
148

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu,  politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde  24 düzeyinde sabit tutulmasına karar verdi.
    Foreks anketine katılan 18 analistin, 17’si haftalık repo faizinin yüzde 24,00 seviyesinde bırakılacağı tahmininde bulunmuş, 1’i 100 baz puanlık artış ile yüzde 25,00 seviyesine çıkarılacağını öngörmüştü.
    TCMB, 13 Eylül tarihli PPK toplantısında, piyasa beklentisi yüzde 
21,50’ye yükseltileceği yönünde şekillenen haftalık repo faizini,  yüzde 17,75’ten yüzde 24,00 seviyesine yükseltmişti.
    Açıklamanın ayrıntıları şu şekilde:
    “Son dönemde açıklanan veriler ekonomideki dengelenme eğiliminin  belirginleştiğini göstermektedir. Dış talep gücünü korumakla birlikte  finansal koşullardaki sıkılaşmanın da etkisiyle iktisadi faaliyetteki  yavaşlama devam etmektedir.
    Yakın dönemde enflasyon görünümüne ilişkin gelişmeler fiyat  istikrarı açısından önemli risklere işaret etmiştir. Döviz kurundaki  hareketlerin de etkisiyle fiyat artışlarının alt kalemler bazında  genele yayılan bir nitelik gösterdiği dikkat çekmektedir. İç talep  koşullarındaki zayıflamanın enflasyon görünümündeki bozulmayı kısmen  sınırlayacağı düşünülse de fiyatlama davranışlarına dair yukarı yönlü  riskler devam etmektedir. Bu çerçevede Kurul, sıkı parasal duruşun  korunmasına karar vermiştir.
    Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki  bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde  belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş  kararlılıkla sürdürülecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama  davranışları, para politikası kararlarının gecikmeli etkileri, maliye  politikasının dengelenme sürecine vereceği katkı ve enflasyonu  etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç  duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir.
    Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe  yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle  vurgulanmalıdır.”