Merkez Bankası Başkanı Uysal, “Dolarizasyonda Daha Pozitif Döneme Gireceğiz.”

0
52

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yeni Başkanı Murat Uysal yılın üçüncü Enflasyon Raporu’nu açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yeni Başkanı Murat Uysal yılın üçüncü Enflasyon Raporu’nu açıkladı.

Uysal alacakları kararların açıklanan verilere bağlı olacağını, temkinli bir duruş belirlediklerini ifade etti. Uysal iktisadi faaliyetteki ılımlı seyrin enflasyondaki düşüşü destekleyeceğini ifade etti. 

Uysal konuşmasında parasal sıkılaşmanın etkileri ve iç talep gelişmelerinin 2. çeyrekte enflasyondaki düşüşü desteklediğini belirtti.

Soru cevap kısmında nötr faiz konusunda Uysal “makul reel faizi değerlendirirken öncelikle emsal ülkelerin para politikası duruşlarının ima ettiği reel faizi dikkate almamız gerekiyor. Diğer yandan risk primleri, yurtiçi yerleşiklerin portföy tercihleri yakından takip ettiğimiz alan olacak. Kredilerde büyümenin iç ve dış dengeyi sağlayacak şekilde gelişimi ve son olarak enflasyonda düşüşün sürekliliğini sağlayacak reel getiri oranı olacak” yorumunu yaptı.

İLETİŞİM POLİTİKASINDA GÜÇLENME VURGUSU

Uysal aldıkları kararların gerekçelerini kamuoyuyla daha açık şekilde paylaşarak iletişim politikasını güçlendireceklerine dikkat çekerek “reel sektörle, finans sektörüyle ve basın mensuplarıyla daha sık bir araya gelerek para politikasına yönelik bakışımızı daha açık paylaşacağımız bir dönem yaşayacağımızı düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“DOLARİZASYONDA BİR MİKTAR POZİTİF DÖNEME GİRECEĞİZ”

Son dönemde dolarizasyonun ciddi noktaya geldiğine değinen Uysal “Bunun temel gerekçesi aslında kurda artış beklentisi ve enflasyona yönelik belirsizlikler. Enflasyon görünümü ve para politikasındaki duruşumuz önümüzdeki dönemde TL’ye olan güveni artırarak, enflasyon beklentilerini de olumluya çevirerek dolarizasyonda bir miktar daha pozitife döneme gireceğimiz beklentisini oluşturuyor” ifadesini kullandı.

Uysal zorunlu karşılık düzenlemesinin finansal istikrar konusnda ellerini güçlendiren bir düzenleme olduğunu ifade etti.

Uysal’ın açıklamalarında öne çıkanlar şöyle;

“Yılın ilk yarısında toplam talep koşulları enflasyona düşüş yönünde katkı vermeye devam etti,

– İlk yarıda sıkı para politikasında duruşumuzu koruduk.

– Parasal sıkılışmanın etkileri ve iç talep gelişmeleri 2. çeyrekte enflasyondaki düşüşü destekledi,

– Enflasyondaki düşüş eğilimi ve finansal koşullardaki kısmi iyileşmeyle birlikte ekonomideki kademeli toparlanmanın devam edeceğini öngörüyoruz.

– Kredi büyümesi ikinci çeyrekte zayıf bir görünüm izledi.

– Cari işlemler dengesindeki iyileşme eğiliminin sürmesi bekleniyor.

– Enflasyon görünümünde talep kaynaklı aşağı yönlü riskler mevcut.

– Enflasyon üzerindeki birikimli döviz kuru etkisi azaldı.

– 2019 yıl sonu gıda enflasyonu tahminimizi % 16’dan % 15’e çektik.

– 2020 gıda enflasyonu tahminimizi de % 11’de tuttuk.