Merck’in astronomik fiyatlı kanser ilacına onay

    0
    554

    Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), ilaç devi Merck’in yeni kanser ilacına onay verdi. Vücudun bağışıklık sistemini tümörlere karşı dirençli hale getirmeyi amaçlayan ilaç Keytruda marka ismiyle satışa sunulacak. İlaç etkisinin yanı sıra fiyatıyla da iddialı; bu ilaçla tedavinin aylık maliyeti hasta başına 12,500 dolar, yıllık olarak ise 150,000 dolar.

    Bazı analistlerin tahminlerine göre, daha fazla ilacın piyasaya çıkması halinde kanser immünoterapilerinin toplam yıllık satışı 2025 yılına kadar 32 milyar dolara çıkabilir. Merck’in tek başına yeni ilacının o tarihe kadar 6 milyar doların üzerinde yıllık satış rakamına ulaşması bekleniyor.

    İnfüzyon yoluyla vücuda verilen Keytruda, kanserle mücadelede bağışıklık sistemini güçlendiren yeni bir kategori olan immünoterapinin bir türü.  İlacın etken maddesi pembrolizumab çok tehlikeli bir cilt kanseri niteliğindeki melanomun tedavisinde kullanılacak.

    Pembrolizumab ABD pazarındaki ilk PD-1 inhibitörü. Bu tür ilaçlar, bazı bağışıklık sistemi hücrelerinin sağlıklı dokuya hücum etmelerini engelleyen PD-1 adlı proteini bloke ediyorlar. Kanser hücreleri PD-1’in önünü keserek yok olmaktan kurtulabiliyorlar. PD-1 inhibitörleri ise tümörün bulunduğu yerde bu etkileşimi engelleyerek, bağışıklık sisteminin harekete geçmesini ve böylece kanseri yok etmesini sağlıyor.

    Pembrolizumab ve diğer PD-1’i hedefleyen ilaçlar-Bristol Myers ve Roche’un geliştirdikleri gibi- tümörleri küçültmede yüksek oranda başarı sağladıkları ve klinik deneylerde ortalama yaşam süresini tarihsel normların üzerine çıkardıkları için tıp çevrelerinin takdirini kazanmış durumdalar. Ayrıca yan etkilerinin de tolere edilebilir düzeyde olduğuna dikkat çekiliyor.

    Merck’in ilacının klinik deneylerine katılan melanom onkoloğu Lynn Schuchter, “PD-1 gerçek anlamda bir oyun değiştirici. Diğer ilaçlardan farklı bir şekilde etki ediyor. Ayrıca melanomun ötesinde de etkili olması enteresan. Safra kesesi, böbrek ve akciğer kanserinde de olumlu bir rol oynadığı gözlendi” diyor.

    Bristol-Myers ve Ono Pharmaceutical’ın geliştirdiği bir başka PD-1 inhibitörü nivolumab da bu ay Japonya’da piyasaya çıktı; söz konusu ilaçla tedavinin Japon bir hastaya yıllık maliyeti 143,000 dolar. Öte yandan, bu yüksek fiyatların yeni ilaçların satın alınabilirliği hakkındaki tartışmaları daha da körüklemesi bekleniyor.

    Birkaç yıl öncesine kadar, ileri derecede melanomu olan hastalara bir yıldan daha az bir yaşam süresi biçiliyordu. Ancak Bristrol’ün Yervoy’u ve kansere yol açan genetik mutasyonları hedefleyen diğer ilaçlar tıp dünyasında olumlu rüzgârlar estirmeye başladı. Şimdi Merck’in pembrolizumab’ı ve benzer ilaçların ise daha fazla ilerlemeler sağlaması bekleniyor.