Melanoma kanserinde yeni tedavi umudu

0
37

Tıp dünyasında yapılan bir araştırma, iki kanser ilacının bir arada kullanılması halinde, ileri derecede melanoma kanseri olan hastaların tümörlerinin yüzde 60 oranında küçülebileceğini ortaya koydu.

Fortune’un haberine göre, dünyada 137 noktada 945 hastayı kapsayan deneyde, ipilimumab ve nivolumab adlı ilaçların bir arada kullanılması halinde vakaların yarısından çoğunda hastalığın ilerlemesinin yaklaşık bir yıl boyunca durdurulabildiği belirlendi.

Araştırma the New England Journal of Medicine’de yayımlandı.

Her iki ilaç da kanserle mücadelede vücudun bağışıklık sistemini daha da faal hale getirmeyi amaçlıyor. Her iki ilaç da Bristol-Myers Squibb tarafından geliştirildi. Cilt kanseri ABD’de en sık görülen kanser türlerinden biri; Amerikan Kanser Birliği’ne göre, melanoma her ne kadar cilt kanserlerinin yüzde 2’sinden daha azına denk düşse de, cilt kanserinden ölümlerin büyük bir bölümünün nedeni.  Birliğin tahminlerine göre, 2015 yılında yaklaşık 10,000 Amerikalı cilt kanserinden ölecek.

Ancak tıp dünyasından bu umut verici habere, tedavinin astronomik maliyeti gölge düşürdü. Nedeni ise, bir hastayı iki ilacın karışımıyla tedavi etmenin yıllık maliyetinin 295.000 dolar civarında olması.

Tıp çevreleri kanser ilaçlarının olağanüstü yüksek fiyatlarının ciddi bir sorun olduğunu kaydediyorlar.