Matriks, Ar-Ge ve Teknoloji Odaklı Yatırımlarını Sürdürüyor

0
1118
Matriks Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı Cem Tutar

20 yıldır finansal teknolojiler alanında ürün ve hizmet geliştiren Matriks, son beş yılda Ar-Ge ve teknoloji faaliyetlerine 10 milyon dolardan fazla yatırım yaptığını açıkladı. 3,5 milyonu aşkın kullanıcıdan gelen günlük 4 milyar adet bağlantı talebini mevcut alt yapı yatırımları sayesinde sorunsuzca karşılayan Matriks, farklı lokasyonlarda yer alan ve birbirini aktif olarak yedekleyen dört ayrı veri merkezinden hizmet veriyor. – LEVENT DAŞKIRAN

Matriks Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı Cem Tutar, yaklaşık 110’u yazılım ve Ar-Ge ekibi olmak üzere 200’ü aşkın çalışanlarıyla sermaye piyasalarına yeni nesil inovatif ürünler sunmak için teknoloji yatırımlarına her gün bir yenisini eklediklerini söyledi. 

Sermaye piyasalarına ilginin daha da artacağı günlere hazır olmaları gerektiğinin bilinciyle hareket ettiklerini ve 3,5 milyonu aşkın kullanıcıdan gelen günlük 4 milyar adet bağlantı talebine daha hızlı ve daha güvenli yanıt verebilmek için birbirini aktif olarak yedekleyen üç veri merkezi hizmetini dörde çıkardıklarını anlatan Tutar, şu bilgileri aktardı: 

“Yedi yıl önce bulut teknolojilerini kullanarak kendi kaynaklarımızla ve ekiplerimizle geliştirdiğimiz büyük veri ve veri yayın altyapımızı Türkiye merkezli olarak devreye aldık. Sermaye piyasalarına ilgi arttıkça hem kullanıcı sayısının hem de bağlantı talebinin daha da artmasını bekliyoruz. Geleceğe bugünden hazır olabilmek için ikisi İstanbul diğeri Ankara’da olan üç adet veri merkeziyle çalışmalarımızı sürdürürken, İstanbul Esenyurt’taki yeni açılan veri merkeziyle de çalışmaya başladık. Bu gelişmeyle beraber internet bant genişliği kapasitemiz 125 Gbps’ye ulaştı. Teknolojiye son 5 yılda 10 milyon dolardan fazla yatırım yaptık. Önümüzdeki günlerde kapasitemiz daha da artacak.” 

Aracı Kurumların Teknoloji Birimi Gibi Çalışıyor

Matriks’in işlem platformlarının borsa yatırımcıları tarafından çok iyi tanındığını ifade eden Tutar, “Sadece kendi ürünlerimize veya işlem platformlarımıza değil, birlikte çalıştığımız banka ve aracı kurumların platformlarına da veri, içerik ve analizler sağlıyoruz. Aracı kurumların teknoloji departmanı gibi çalışıyoruz” dedi. Tutar, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“TÜBİTAK desteği de alarak geliştirdiğimiz emir ve risk yönetimi altyapılarımızla teknoloji ithalatını önlemek konusunda ülkemiz adına önemli çalışmalar yaptığımıza inanıyor ve bununla gurur duyuyoruz. Bugün geldiğimiz noktada, özellikle işlem hacmi sıralamasında üst sıralarda olan aracı kurumlar başta olmak üzere 19 kurumda aktif olarak kullanılan bir emir yönetim sistemi ürün ailemiz mevcut. Volatilitenin artığı koşullar için Matriks tarafından geliştirilen risk yönetim ürünleri ve anında müdahale eden otomatik sistemleri bulunuyor. Bunlardan biri olan stopout, kurum portföy risklerinin yönetilmesine yardımcı olarak, aracı kurumların büyük fiyat hareketlerini en az zararla hatta zararsız bir şekilde atlatmasını sağlıyor. Artık devreye alma aşamasına geldiğimiz yeni nesil dijital ve yüksek hızlı işlem altyapı servisleriyle banka ve aracı kurumların dijital dönüşümlerine ve müşterilerine sunacakları servislere yeni bir soluk getireceğimize inanıyoruz.”