Maduro`dan Türkiye`ye kripto para çağrısı

0
31

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından CVK Park  Bosphorus’ta düzenlenen Türkiye-Venezuela İş Forumu’nda yaptığı konuşmada,  Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görev başlangıcı için geldiklerini  ve bu dönemin ilişkileri geliştirmek için bir fırsat olduğunu söyledi.

Yeni ve farklı bir dünyaya inandıklarına işaret eden Maduro, “Farklı  kültür ve medeniyetlerin birbirine yaklaştığı, insanların mutluluğu için  çalışılan, refah seviyesi yüksek bir dünya yaratmak mümkün Daha insani, farklı  kültür ve medeniyetlerin yakınlaştığı, insanların mutluluğu için çalışacak, daha  iyi bir dünya mümkün. Bu şu anda tüm insanlığın ortak rüyası. Biz Türkiye ile bu  hayali gerçeğe dönüştürmek istiyoruz.” diye konuştu.

İstanbul ve Türkiye’nin dünya ticareti için de çok önemli bir konumda  yer aldığına işaret eden  Maduro, şunları kaydetti:

“Venezuela da 21. yüzyılın en potansiyelli ülkeleri arasında. Rusya,  Çin ve Hindistan da büyük potansiyel taşıyor. Bu durum geçmiş dönemlerden bugüne  dek farklılık gösteren bir değişimin işareti. Farklı coğrafi ve jeopolitik  ilişkilerimiz ve çok kutuplu güçlerimiz bulunuyor. Türkiye çok kritik ve  stratejik konumda olan bir ülke. Biz Latin Amerika ve Karayipler bölgesinde çok  daha güçlü olmak istiyoruz. Bu yolda devam edebilmemiz için bu iş forumu ve  delegasyon büyük önem taşıyor. Türk yatırımcılar ülkemize gelebilsin, hayatın her  alanında yatırım yapabilsin istiyoruz. Bu açıdan iki ülke arasında başlayan  doğrudan uçuşlar büyük bir önem taşıyor.”

Maduro, Türk yatırımcılarının ülkede her alanında çalışabileceklerini  vurgulayarak, “Venezuela’nın sertifikalı rezervleri var. Dünyanın 4. doğalgaz  rezervine sahibiz. Petrol ve farklı alanlarda da gerçek üretim ekonomisinde  ilerleyebiliriz. Bizler gelişime açığız. Bu forum ile de Türk iş dünyasına  Venezuela hakkında yol gösterecek çok kapsamlı bir yatırım dokümanını ilk defa  sunuyoruz. Şirket şirket liste veriyoruz.” bilgisini verdi.

Yeni bir yasa çıkardıklarını ve ekonomi alanında çok hızlı ve tutkulu  ilerlediklerini kaydeden Maduro, “Eşitlik ve bağımsızlık duygusunu seviyoruz.  Tarihi anlamda önemli bir noktadayız. Geçmişten gelen bir hazinemiz var.”  yorumunu yaptı.

Maduro, Türkiye ve Venezuela’nın refaha doğru yol aldığını ve  çıkardıkları kripto paranın kullanılmasının ikili ilişkileri geliştireceğini dile  getirerek, şu ifadeleri kullandı:

“Petrokimya ve üretim ekonomisi alanında Türkiye ile iş birliği içinde  ilerlemek istiyoruz. Altınalanında da ticaret yapan lider ülkelerden biri olmak  istiyoruz. Sanal paramız, 5 milyar petrol varili değerinde kıymetli bir para  birimi. Kripto paramızın teminatı ülkemizde petrokimya alanındaki  kaynaklarımızdan oluşuyor. Çıkardığımız sanal para birimi Petro, bir finansal  araç olarak dış ticaret ve yatırım alanlarında kullanılabiliyor. Böyle bir yeni  para birimi Türkiye’ye de fayda sağlayacak ve ekonomik ilişkilerimiz daha da  gelişecek. Ülkelerimizi geliştirmek için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.”

“MADURO’NUN YAPTIĞI ÇAĞRI BİZİM İÇİN BÜYÜK ANLAM İHTİVA EDİYOR” 

DEİK Başkanı Nail Olpak da son yıllarda Başkan Maduro’nun ülkeye  yaptığı resmi  temaslar ve ziyaretler sayesinde, Türkiye-Venezuela ilişkilerinin  ivmesinin arttığını söyledi.

İki ülke arasındaki birliğin, başta ekonomi olmak üzere tekrar bir  gelişim sürecine girdiğini belirten Olpak, “Özellikle son iki yılda her düzeyden  karşılıklı temas ve fikir alışverişinin süreklilik kazandığı hükümetler arası  anlaşmaların imzalandığı ülkelerimiz arasında, geçen yıl Maduro’nun yaptığı Türk  iş insanlarına dönük çağrı da bizim için büyük anlam ihtiva ediyor. Kendisinin  öncülüğünde ikili ticaretimizin serbest hale gelmesi ve yatırımlarımızın  kolaylaştırılması için bölgede faaliyet gösteren ve göstermeyi planlayan Türk iş  insanlarının ihtiyaç duyduğu adımların daha fazla atılacağını bekliyoruz.” diye  konuştu.

Olpak, DEİK faaliyetlerinden bahsederek, “137’si ülke ve bölge bazlı  olmak üzere, 144 iş konseyimiz var. Türkiye ve Venezuela arasındaki ilişkilerin  gelişmesi amacıyla 2012 yılında kurulan Türkiye-Venezuela İş Konseyimiz de bu  amaçla ekonomik iş birliğimizi artırmak için gayret ediyor. Geçtiğimiz yıl  düzenlenen forumda da belirtilen acil gereksinim listesindeki ürünlerle ilgili  çalışmalar devam ediyor.” bilgisini verdi.

Türkiye-Venezuela İş Konseyi Başkanı Selim Bora ise iki ülke  arasındaki ticaretin ve ilişkilerin gelişmeye devam edeceğini belirterek, Türk iş  adamlarının katıldığı bu toplantının faydalı olacağını ifade etti.

İstanbul Valisi Vasip Şahin de toplantıda yer aldı.