Londralı yatırım bankasından uzay fonu

    0
    104

    Girişim sermayedarları artık mevcut sınırları zorluyor. Fortune’da yer alan habere göre, Londra merkezli yatırım kuruluşu Seraphim Capital yalnızca uzaya odaklı ilk girişim sermayesi fonunu mayıs ayı sonu itibariyle lanse etmeyi planlıyor. Seraphim Uzay Fonu’nun hedefi 118 milyon dolar elde etmek. Seraphim Capital’in yöneticisi Mark Boggett, fonun sağlayacağı en önemli fırsatlardan birinin, uzayda çok değişik işlevler için geliştirilen teknolojilere yatırım yapmak olduğunu söylüyor. Buna örnek olarak da yapay zekâyı veriyor.

    Mark Boggett’a göre, uzayla bağlantılı teknolojiler son derece önemli iş alanları sunuyorlar.

    Söz konusu fon, insanları ve eşyaları uzaya taşıyacak olan “donanım”ı ortaya koyan firmalardan, uydu verilerini toplayıp, analiz edecek yazılım ve uygulamaları geliştirenlere kadar çok geniş bir yelpazeye yayılan şirketlere odaklanacak.

    Öte yandan fon aynı zamanda uzay endüstrisi için geliştirilen ama dünyada da uygulanma olanağına sahip teknolojilere ve fikri mülkiyete de yatırım yapacak. Boggett bu tür uygulamalara örnek olarak güneş enerjisi pillerini ve ışık diyotlarını gösteriyor. Uzaydan dünyayla ilgili pazarlara geçiş için donanım ve yazılım uygulamalarını ele alacaklarını kaydediyor.

    Boggett, “İngiltere’deki uzay endüstrisi çok iyi bir performans sergiliyor” diyor. “2000 yılından beri üçe katlandı. Son beş yıldır, yılda yüzde 8’lik bir büyüme kaydediyor ve bu da İngiltere pazarında en hızlı büyüyen sektörlerden birisi olmasını sağlıyor.”

    Fon ilk aşamada İngiltere merkezli şirketlere ve İngiliz endüstrisine katkıda bulunan Avrupalı şirketlere odaklanacak. İngiltere’de devlete bağlı kurumlar da Uzay Fonu’nu sahiplendiler. British Business Bank başlıca yatırımcı; aynı zamanda, daha genel anlamda teknoloji firmalarına odaklanmış olan Seraphim Capital’in mevcut fonunu da destekliyor. İngiltere Uzay Ajansı ilk başlarda Seraphim’i destekleyerek, fonu endüstri ve devletteki belli başlı isimlerle tanıştırdı. Avrupa Uzay Ajansı’nın da fonun yönetim kurulunda bir sandalyesi olacak. Uzay Fonu aynı zamanda aralarında Thales Alenia ve Airbus gibi isimlerin bulunduğu Avrupa uzay endüstrisinin yedi devinden de yatırım aldı.