Türkiye’nin en önemli yerli iş yazılımı şirketlerinden Logo Yazılım, 40 yıllık yolculuğunda Ar-Ge yatırımlarıyla sektörde güçlü bir konuma sahip. Tophane-i Âmire’de gezdiğimiz “Hayalden Gerçeğe: Logo Yazılım’ın 40 Yılı” sergisiyle kuruluştan günümüze uzanan inovasyon sürecini paylaşan şirket, dijital dönüşümdeki yolculuğuna bugün de devam ediyor. – Zeynep Aktaş
Logo Yazılım, 40 yıllık geçmişiyle Türkiye’nin dijitalleşmesine öncülük eden en köklü yazılım firmalarından biri olarak, yalnızca işletmelere değil, teknoloji ekosistemine de önemli katkılar sağlıyor. Türkiye’nin en büyük yerli iş yazılımı şirketi olan Logo Yazılım, her geçen yıl daha da derinleşen Ar-Ge yatırımları ile sektördeki gücünü artırıyor. Şirket, 2025’in ilk çeyreğinde 1,05 milyar TL gelir elde ederken bunun 402,5 milyon TL’sini Ar-Ge harcamalarında kullandı. 40. yıl dönümünü kutladığı bu günlerde de Tophane-i Âmire Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlediği “Hayalden Gerçeğe: Logo Yazılım’ın 40 Yılı” sergisiyle teknoloji serüvenini ziyaretçilerle paylaşıyor. Sergi, şirketin tarihsel gelişimini ve teknolojik dönüşümünü etkileyici bir şekilde gözler önüne sererken, aynı zamanda Ar-Ge yatırımlarının dijital dönüşümdeki kaldıraç işlevini de takip etme imkanı veriyor.

Dijitalleşmenin başlangıcından bugüne
Logo Yazılım’ın başarı hikâyesi, 1985 yılına kadar uzanıyor. Bu yıllarda Türkiye’de yazılım sektörü henüz emekleme aşamasındayken, Logo Yazılım, yerli yazılım çözümleri üreterek Türk iş dünyasının dijitalleşmesine katkı sağlamaya başladı. Şirket, özellikle Ar-Ge yatırımları sayesinde bu süreçte yalnızca yazılım geliştirmekle kalmadı, aynı zamanda Türkiye’nin bilişim tarihine de önemli izler bıraktı. Geçen sürede Ar-Ge odaklı yaklaşımı, her geçen yıl daha da güçlenirken, 2024 yılında 4,5 milyar TL ciro elde ederken bunun 1,6 milyar TL’sini Ar-Ge çalışmalarına ayırdı. 2025’in ilk çeyreğinde de gelirlerinin yüzde 39’unu Ar-Ge’ye ayırdı. Firma, dijital dönüşüm alanında sektöre katkı sağlamaya devam ediyor. Şirketin CEO’su M. Buğra Koyuncu, “Kurulduğumuz günden bu yana yerli yazılımın gücüyle sunduğumuz geniş çözüm portföyü ve yaygın iş ortağı ağımızla Türkiye için üreten, ekonomiye katkı sunan tüm işletmelerin yanında olmaya devam ediyoruz. Ar-Ge yatırımlarımız, şirketlerin dijital dönüşümüne katkı sağlamak ve onları geleceğe taşımak adına büyük önem taşıyor.” diyor.
Bilgi teknolojisi artık yeni gelir kaynağı oldu
Logo Yazılım’ın Ar-Ge yatırımları, firmaların yalnızca Türkiye’deki değil, global pazarlardaki rekabet gücünü de artırmaya imkan veriyor. Şirket, yapay zeka, büyük veri, bulut bilişim, blok zincir ve makine öğrenmesi gibi yenilikçi teknolojilerle firmalara sunduğu çözümlerle müşterilerinin dijital dönüşümünde önemli bir katalizör işlevi görüyor. CEO M. Buğra Koyuncu, yazılım sektörünün artık şirketlerin geleceğini şekillendiren ve yeni gelir kaynakları yaratan stratejik bir konumda yer aldığını belirtirken “Bilgi teknolojileri artık bir maliyet merkezi olmaktan çıktı; şirketlerin geleceğini şekillendiren, yeni gelir kaynağı yaratan ve şirketlerde stratejik konuma sahip bir modele dönüştü,” diyor.

Sergi genç nesillere ilham veriyor
40. yılı münasebetiyle düzenlediği sergide Logo Yazılım’ın gelişim yolculuğunu izlerken aynı zamanda Ar-Ge’nin dijital dönüşümdeki rolüne de şahitlik etme imkanı bulduk. Bu yanıyla sergi, yalnızca geçmişi değil, geleceği de anlatırken genç nesillere ilham verici yanı ile öne çıkıyor.
Düzenlenen serginin projesi, Yeşim Kartaler tarafından yönetilirken, Ayça Bayrak Uluğ küratörlüğünde hayata geçirilmiş. Gamze Yeşildağ Cihantimur’un mimari tasarımını üstlendiği sergi, etkileşimli alanlarla zenginleştirilmiş bir deneyim sunuyor. Mehmet Berk Bostancı tarafından tasarlanan “www.” adlı etkileşimli yerleştirme, dijital çağın görünmeyen ama sürekli işleyen iletişim ağlarına yeni bir bakış açısı kazandırmayı hedefliyor. Bu etkileşimli yerleştirme, dijital dünyada her bireyin taşıdığı sorumluluğu ve her mesajın sadece bir kişiye değil, tüm ağa dokunabileceğini vurguluyor.