​Lockhart bu yıl faiz artırımı bekliyor

0
29

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) Atlanta Şubesi Başkanı Dennis Lockhart, faizlerin bu sene içinde artırılacağına işaret ederek, “Ortalık sakinleşince, daha normal bir faiz ortamı için ilk politika adımını atmaya hazır olacağım. Sıkça kullanılan ‘yılın geri kalınında’ söyleminin hala işlevsel olduğundan eminim” dedi. 

Fed’in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi’nde (FOMC) oy kullanma hakkına sahip Lockhart, Atlanta kentinde yaptığı konuşmasında, faiz artışına bu yıl içinde başlanacağına güvendiğini dile getirdi. 

FOMC’nin 16-17 Eylül tarihlerinde düzenlenen toplantısında faizleri mevcut seviyesinde tutma kararı aldığını hatırlatan Lockhart, kendisinin bu kararı desteklediğini açıklayarak, şunları kaydetti:

“Finansal piyasalardaki gel-gitler, tek başına beni kaygılandırmıyor, benim temel endişem genel ekonomi. Piyasa dalgalanması, daha temel sorunların bir belirtisi olabilir ve uzun sürerse, ekonomiyi kötüleştiren faktörler için bir kanal görevi görebilir. Saydığım faktörlerin biri ya da hepsinin reel ekonomide kayda değer bir etki, bir pruva rüzgarı yaratıp yaratmayacağını tespit etmek için henüz çok erken. Bu nedenle, son gelişmelerin ekonomik görünümü değiştirip değiştirmeyeceğini değerlendirmek için beklemenin ihtiyatlı olduğunu düşündüm”. 

“Ortalık sakinleşince hazır olacağım” 
Lockhart, ayrıca, Fed’in işgücü piyasasında ek iyileşme sağlanmasına yönelik şartının karşılanmasına karşın yüzde 2 enflasyon hedefi konusunda yeterli güveninin oluşmadığına dikkati çekerek, “Enflasyonun yüzde 2’ye yaklaşacağına ‘makul güven’ duyulmasına yönelik kriterin karşılanması, istihdamınkinden daha zor” dedi.

Öte yandan, son dönemde daha da gerileyen enflasyon oranını, düşen petrol ve emtia fiyatlarının yanı sıra güçlenen dolar gibi geçici faktörlerle ilişkilendiren Lockhart’ın, “Bu faktörler, nispi fiyat değişimlerine yol açıyor ve bu her zaman olur. Nispi fiyat değişimleri, temel enflasyon güçlerinin mutlak belirtisi olmayabilir, ancak rakamları etkiliyor. Enflasyon tablosu, gelecek yılda da bulanık kalmaya devam edeceğe benziyor. Buna rağmen, FOMC’nin gelecek toplantılarında ilk adımı atma noktasında sorulacak enflasyon sorusu için yeterli derecede rahatım” yorumunda bulunması enflasyon konusunda çok endişeli olmadığı şeklinde değerlendirildi. 

Lockhart, sözlerini “Ortalık sakinleşince, daha normal bir faiz ortamı için ilk politika adımını atmaya hazır olacağım. Sıkça kullanılan ‘yılın geri kalınında’ söyleminin hala işlevsel olduğundan eminim” diyerek tamamladı.

2 FOMC üyesi daha bu yıl içinde artış bekliyor
Lockhart’ın dışında San Francisco ve Richmond Fed Başkanları da hafta sonu yaptıkları açıklamalarda, faiz artışına bu yıl içinde gidilmesini destekleyen bir tavır takındı.

San Francisco Fed Başkanı John Williams, Fed’in fazileri mevcut seviyesinde tutma kararının zor bir karar olduğunu belirterek, “Bir sonraki uygun adımının faizi kademeli olarak yükseltmek olduğunu ve artışın büyük ihtimalle bu yıl yapılacağını düşünüyorum” dedi. 

FOMC’nin oy çokluğuyla alınan faiz kararına karşı oy kullanan tek üye Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker ise fazilerin artırılmamasının, ABD ekonomisi için olumsuz sonuçlar doğurabileceğini vurgulayarak, “Mevcut ekonomik şartlar ve orta vadeli görünüm dikkate alındığında, faiz oranlarını artırmaya ihtiyacımız var” uyarısında bulundu. 

FOMC’nin bir sonraki toplantıları, 27-28 Ekim ve 15-16 Aralık tarihlerinde düzenlenecek.