Lacker: Faiz oranlarının Haziran’da artırılma ihtimali yüksek

    0
    23

    ABD Merkez Bankası (Fed) Richmond Şubesi Başkanı Jeffrey Lacker, “Eğer, ekonomik veriler, beklentilerden büyük bir sapma göstermezse, faiz oranlarının haziran toplantısıyla artırılması ihtimalinin güçlü kalmasını bekliyorum” dedi. 

    Lacker, Florida eyaletinin Sarasota kentinde yaptığı konuşmada, Fed’in faiz artışına haziranda başlamasından yana olduğunu bildirdi.

    Federal Açık Piyasa Komitesi’nde (FOMC) oy hakkı bulunan Lacker, iş gücü piyasasının tam istihdam seviyesine çok yaklaştığını ve enflasyonun da zaman içinde yüzde 2 hedefine ulaşacağından emin olduğunu dile getirdi. 
    Lacker, ekonominin ilk çeyrekte gösterdiği zayıflama sinyallerinin geçici olduğunu belirterek, “Bugün bildiklerimizi göz önüne aldığımızda, politika faiz oranının şu andaki seviyesinden daha yüksek olması gerektiğine yönelik güçlü bir tez ortaya konabilir” ifadesini kullandı. 

    Fed’in “şahin” olarak nitelendirilen üyelerinden Lacker, sözlerini “Eğer, ekonomik veriler, beklentilerden büyük bir sapma göstermezse, faiz oranlarının haziran toplantısıyla artırılması ihtimalinin güçlü kalmasını bekliyorum” şeklinde tamamladı.
     
    Fed üyeleri, faiz zamanlamasında görüş ayrılığı yaşıyor 
    FOMC’nin mart toplantısına ilişkin tutanakları, oy hakkına sahip olan 10 Fed yetkilisinin faiz artış zamanlaması konusunda görüş ayrılığı yaşadığını su yüzüne çıkarmıştı. 

    Tutanaklara göre, birkaç üye ekonomik görünümün faiz artışına haziranda başlanmasına izin vereceği yönünde görüş bildirirken, bazı üyeler ise şartların faiz artışına yılın ilerleyen dönemlerine uygun hale geleceğini savundu. Geri kalan iki üye ise ekonomik görünümün faiz artışına 2016’ya kadar hazır olmayacağı yönünde fikir beyan etti.
     
    Analistler, söz konusu toplantının martta 15 ayın en düşük seviyesinde gelen ABD tarım dışı istihdam verisi öncesinde gerçekleştiğini anımsatarak, haziranda faiz artışının neredeyse imkansız hale geldiğini ifade ediyor.