Kuzey Irak’ın petrol akışı 200 bin varile çıkıyor

    0
    24

    Kuzey Irak’tan Kerkük-Ceyhan’a bağlanan petrol boru hattının kapasitesinin şu andaki günlük 120 bin varilden 200 -220  bin varile çıkarılması için inşaat çalışmalarının başladığı ve ay sonuna kadar tamamlanmasının planlandığı belirtildi.

    Merkezi Irak hükümetinin itirazlarına rağmen, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi yılın başından itibaren Kerkük-Ceyhan hattı üzerinden petrol ihracatına başladı. Bugüne kadar Kuzey Irak’tan Ceyhan’a 7.8 milyon varil petrol gönderilirken, bunun 6.5 milyon varili yedi ayrı tankerle ihraç edildi.

    Reuters’a konuşan konu hakkında bilgi sahibi üst düzey bir kaynak, Kuzey Irak’tan Kerkük-Ceyhan’a bağlanan hattın genel olarak tam kapasiteyle çalıştığını kaydederek, “Şu anda kapasite artırmaya yönelik bir çalışma başladı. Büyük ihtimalle yapım işi bu ay sonunda tamamlanır. Kapasite artışıyla petrol akışı günlük 200-220 bin varil seviyesine kadar çıkacak” dedi ve ekledi: “Oradaki üretim artışına bağlı olarak bu akış sağlanacak ve artış gerçekleşecek. Bununla birlikte Ceyhan’dan KRG’nin petrol satışında önemli bir artış meydana gelecek.  Kuzey Irak’tan petrol akışının söz konusu inşaat nedeniyle durduğunu kaydeden aynı yetkili, inşaatın tamamlanmasıyla birlikte akışın yeniden başlayacağını kaydetti. Erbil tarafından gönderilen petrolün akışı küçük kesintilere rağmen devam etse de Bağdat söz konusu hattan aylardır petrol ihracatı gerçekleştirmiyor.
     
    Petrol satışı planlandığı gibi gerçekleşemiyor
    Konu hakkında bilgi sahibi bir başka kaynak, hatta uzun süredir kapasite artırma çalışması olduğunu belirterek, “Yeni sistemlerin devreye alınmasıyla kapasite 200 bin varilin üstüne çıkacak” dedi. Kuzey Irak dünya pazarlarına petrol ihracatı yapsa da, Bağdat’ın itirazları nedeniyle bu petrolün satışı planlandığı gibi gerçekleştirilemiyor. Ceyhan’a gelen petrolü satın almayan Türkiye sadece kendi terminallerini kullandırıyor ve operatörlük yapıyor. Bir BOTAŞ yetkilisi ise petrolün kime satıldığı konusunun Türkiye ile ilgisinin bulunmadığını belirterek, “Bu kapasite artışı olunca daha fazla petrol zamanla gelecek, ama yine müşteri bulma işini Kuzey Irak gerçekleştirecek” dedi.