Küresel piyasaların gözü Fed’de

0
35

Küresel piyasalarda gözler, dün başlayan ve bugün sona erecek ABD Merkez Bankası (Fed) para politikası toplantısından çıkacak kararlara çevrilirken, faiz artırımında izlenecek yola ilişkin sinyal vermesi açısından Fed Başkanı Janet Yellen’ın açıklamaları yakından takip edilecek.

Piyasalar açısından kritik nitelikteki Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının kararları bu akşam saat 20.00’de açıklanacak. Analistler, Fed’in faiz artırımına gitmeyeceğine yönelik beklentilerin arttığını belirterek, karar metni ve sonrasında Yellen’ın açıklamalarından faiz artırımı ile ilgili bundan sonraki döneme ilişkin ipuçlarının aranacağını kaydediyor.

Fed öncesinde dolar endeksi 96,7 seviyelerinde dengelenirken, ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri dün gördüğü yüzde 1,91 seviyelerinden yüzde 1,97’ye çıktı. Pay piyasalarında ise petrol fiyatlarındaki dalgalanmanın da etkisiyle karışık bir seyir izlendi. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,13 yükselirken, S&P 500 endeksi yüzde 0,18 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,45 değer kaybetti. 

Analistler ABD’de bugün yoğun veri akışının bulunduğunu ve başta şubat ayı enflasyon olmak üzere konut başlangıçları, inşaat izinleri ve sanayi üretiminin takip edileceğini dile getiriyor. Fed toplantı metninde, faiz artırımındaki ertelemenin uzun süreli olmadığı mesajının verilebileceğine işaret eden analistler, ayrıca üyelerin aralık ayından sonra ilk kez faiz artırımına dair yeni tahminlerini açıklayacaklarına dikkati çekiyor.
Avrupa tarafında ise Avrupa Merkez Bankasının (ECB) ek teşviklerinden sonra piyasalarda oluşan pozitif hava, dün Japonya Merkez Bankasının (BoJ) küresel ekonomiye ilişkin karamsar tablo çizmesi ve petrol fiyatlarındaki dalgalanmanın etkisiyle negatife döndü. Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,56, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,56 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,75 değer kaybederken, avro/dolar paritesi 1,10 seviyelerinde dengelendi. Analistler, bugün Avro Bölgesinde ocak ayı inşaat üretimi ile İngiltere’de şubat işsizlik oranı verilerinin takip edileceğini belirtiyor.

Asya borsalarında BoJ kararları sonrasında gözlenen karışık seyir bugün de devam etti. Japonya’da Nikkei endeksi günü yüzde 0,83 azalışla 16.974,45 puandan kapatırken, dolar/yen paritesi ise yüzde 0,20 değer kazancıyla 113,4 seviyelerinden işlem görüyor. Çin’de Şanghay bileşik endeksi ise şu dakikalarda yüzde 0,2 artışla 2.870,5 puanda bulunuyor.

Yurt içinde Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi ise küresel piyasalarda Fed öncesinde sergilenen temkinli görünüm ile gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısındaki gerilemesinin etkisiyle dün günü yüzde 1,35 azalışla 79.031,07 puandan kapattı. Dolar/TL ise dün güne başladığı 2,87 seviyelerinden yükselişe geçerken, şu dakikalarda 2,90 seviyelerinde dengelendi.

Analistler, bugün yurt içinde veri akışının zayıf olduğunu, yurt dışında ise Fed kararları ve ABD şubat TÜFE verisinin piyasanın yönü üzerinde etkili olacağını belirterek, teknik açıdan 78.500 seviyesinin destek, 79.600 seviyesinin ise direnç konumuna geldiğini kaydediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle;
10.00 Türkiye, ocak ayı uluslararası yatırım pozisyonu
11.30 İngiltere, şubat işsizlik oranı
12.00 Avro Bölgesi, ocak inşaat üretimi
14.30 ABD, şubat ayına ilişkin TÜFE, konut başlangıçları ve inşaat izinleri 
15.15 ABD, şubat sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı
20.00 ABD, Fed faiz kararı