Küresel piyasaların gözü Fed toplantısında

0
38

Küresel piyasalar, dün başlayan ve bugün sona erecek ABD Merkez Bankası (Fed) Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısından çıkacak kararları bekliyor.

ABD’de son günlerde açıklanan makroekonomik verilerin beklentilerin altında kalmasının ardından dün dolar endeksi son 1 ayın en düşük seviyesine gerilerken, pay piyasalarında yatay bir seyir izlendi. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,40, S&P 500 endeksi yüzde 0,28 yükseldi, Nasdaq endeksi yüzde 0,10 değer kaybetti.

Analistler, bugün 1. çeyrek GSYH verisinin ve Fed kararlarının piyasaların ana yönü üzerinde belirleyici olacağını belirterek, karar metninde faiz artırım süreci ile ilgili ipuçlarının aranacağını ifade ediyor.  

Avrupa tarafında avro/dolar paritesi yükseliş eğilimini devam ettirirken, pay piyasalarında yüzde 1’i aşan düşüşler dikkati çekti. Analistler, Yunanistan ile ilgili belirsizliklerin devam etmesine karşın makroekonomik verilerdeki toparlanma ile avro/dolar paritesinin pozitif bir seyir izlediğine değinerek, pay piyasalarındaki kararsızlığın, Fed sonrasında sonlanabileceğini dile getiriyor. Dün Almanya’da DAX endeksi yüzde 1,89, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 1,81 ve ilk çeyrek GSYH’nın yüzde 0,3 yükseldiği İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 1,03 değer kaybetti. 

Yurt içinde, Hazine’nin iki gün süren yoğun borçlanma takvimini başarıyla tamamlamasının ardından piyasa faizleri ve döviz kurları gerilerken, BIST 100 endeksi özellikle banka paylarında etkili olan kar satışları ile günü ekside kapattı. Analistler, Hazine ihalelerinde faizlerin piyasa beklentilerinin oldukça altında oluştuğunu belirterek, tahvil ve döviz piyasasındaki pozitif görünümün bugün de devam edebileceğini kaydediyor. BIST 100 endeksinin, 2 günlük hızlı yükselişin ardından dün kar satışları ile karşılaştığını ifade eden analistler, 85.000 puanın üzerinde kalındığı sürece 87.500 direncinin gündemde olacağını tahmin ediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle: 
12.00 Avro Bölgesi, nisan ayı tüketici güven endeksi 
15.00 Almanya, nisan ayı TÜFE 
15.30 ABD, 1. çeyrek GSYH
17.00 ABD, mart ayı bekleyen konut satışları
21.00 ABD, Fed Faiz Kararı