Küresel piyasalar yoğun veri takvimine odaklandı

0
23

Küresel piyasalar, yeni haftada başta ABD TÜFE olmak üzere yoğun veri takvimine ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) kararlarına odaklandı.

ABD’de geçen hafta Merkez Bankası (Fed) başkanlarının konuşmaları, veri takviminin zayıf olduğu dönemde piyasaların yönü üzerinde belirleyici olurken, bu hafta başta mart ayı TÜFE, sanayi üretimi ve Bej Kitap olmak üzere yoğun veri takviminin takip edileceği belirtiliyor. Geçen hafta ABD borsalarında genel olarak yükseliş eğilimi dikkati çekerken, cuma günü Dow Jones endeksi yüzde 0,55, S&P 500 endeksi yüzde 0,52, Nasdaq endeksi yüzde 0,43 değer kazandı. 

Avrupa tarafında geçen hafta 1,10 seviyesinin üzerinde tutunamayan avro/dolar paritesinin düşüşe geçmesinin de desteğiyle pay piyasalarında hızlı yükselişler görüldü. Almanya’da DAX endeksi, cuma günü yüzde 1,71 yükselerek haftayı tüm zamanların en yüksek kapanışı olan 12.375 puandan tamamladı. Haftalık bazda yüzde 3,40 değer kazanan DAX endeksinin, toparlanmaya başlayan ekonomik veriler ve düşen avro/dolar paritesinin ihracatı pozitif etkilemeye devam edeceği beklentilerinden destek bulduğu ifade ediliyor. Cuma günü İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 1,06, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,60, İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 0,31 değer kazandı.

Bu hafta ECB’nin kararlarının ve sonrasında Başkan Mario Draghi’nin açıklamalarının yön üzerinde belirleyici olacağını belirten analistler, pay piyasalarında gelmesi muhtemel kar satışlarına karşın yükseliş eğiliminin bu hafta da devam edebileceğini tahmin ediyor.

Asya tarafında bugün Japonya’da açıklanan makine siparişleri ve Çin’de açıklanan dış ticaret verileri sonrasında pay piyasalarına pozitif bir seyir izleniyor. Kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yatay bir seyir izlerken, Çin’de Şanghay endeksi yüzde 1,65 değer kazandı. 

Yurtiçinde, küresel piyasalarda artan dolar talebinin etkisiyle yükselen dolar/TL’nin pay piyasaları üzerinde baskı oluşturduğunu aktaran analistler, bu hafta da ABD verileri ve buna bağlı olarak dolar/TL’nin seyrinin takip edileceğini belirtiyor. Cuma günü gelişmiş ülke piyasalardaki pozitif seyre karşın yükseliş eğilimindeki dolar/TL’nin negatif etkisi ile BIST 100 endeksi yüzde 1,04 değer kaybetti, 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 8,85’e yükseldi. Analistler, kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in cuma günü piyasalar kapandıktan sonra açıklaması beklenen Türkiye değerlendirmesini yapmamasının ardından ABD verilerinin odak noktasında olmaya devam edeceğini ifade ediyor.