Küresel piyasalar temkinli seyrediyor

0
24

Küresel piyasalar petrol fiyatlarındaki düşüşle temkinli seyrederken, yurt içi piyasalar bu hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararına odaklandı.

Küresel piyasalarda Japonya Merkez Bankası (BoJ), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve ABD Merkez Bankası (Fed) kararlarıyla oluşan pozitif hava, haftanın ilk işlem gününde petrol fiyatlarının gerilemesiyle yerini temkinli seyre bıraktı.

ABD tarafında borsalar, geçen hafta Fed kararlarının ardından haftayı yükselişle tamamladı. Cuma günü S&P 500 endeksi yüzde 0,44, Dow Jones endeksi yüzde 0,69, Nasdaq endeksi yüzde 0,43 değer kazandı. ABD’de bugün 2. el konut satışları verisi takip edilecek.

Avrupa’da ise İngiltere’nin Avrupa Birliği (AB) referandumuna ilişkin belirsizlik, gündemin ön sıralarında olmaya devam ediyor. İngiltere Merkez Bankası (BoE) geçen hafta politika faizini yüzde 0,5 seviyesinde bırakırken, toplantı tutanaklarında İngiltere’nin AB referandumuna ilişkin belirsizliğin artmasının, büyümenin baskılanmasına yol açabileceği uyarısında bulunulmuştu. Perşembe günü 1,1343 ile yaklaşık bir ayın en yüksek seviyesini gören avro/dolar paritesi, şu dakikalarda 1,1260 seviyelerinden işlem görüyor. Cuma günü, Almanya’da DAX 30 endeksi yüzde 0,59, Fransa’da CAC 40 endeksi ise yüzde 0,44 prim yaparken, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,19 değer kaybetmişti.

Bugün Avro Bölgesi’nde cari işlemler dengesi ile tüketici güven endeksi verileri izlenecek.

Asya tarafında ise Japonya borsasında resmi tatil nedeniyle işlem yapılmazken, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,78 artışla 3.008,31 puanda seyrediyor.

Cuma günü 42,52 dolara kadar çıkarak 7 Aralık 2015 tarihinden bu yana en yüksek seviyeyi gören Brent petrolün varil fiyatı ise şu dakikalarda 40,77 dolardan işlem görüyor.

Yurt içi tarafında ise Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, yüzde 1,92 yükselerek 82.943,44 puanla geçen haftayı 4,5 ayın zirvesinden tamamladı. Cuma günü 2,84 seviyesinin altına gerileyen dolar/TL, şu dakikalarda 2,87 seviyesinin üzerinde seyrediyor. 

Analistler, geçen hafta ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz kararının ardından küresel piyasalarda oluşan iyimser hava ve dolardaki gerilemenin hisse senetlerine yönelik talebi artırdığını, bu iyimserliğin tahvil piyasasına da yansıdığını vurguluyor. 

Geçen hafta Türkiye ile AB arasındaki pozitif atmosferin de endeksin yükselişine ivme kazandırdığına dikkati çeken analistler, teknik açıdan 83.000 seviyelerini test eden endekste 84.000 seviyelerinin gündeme gelebileceğini, 82.500 ve 82.000 seviyelerinin ise destek olarak öne çıktığını belirtiyor. 

Analistler, bu hafta yurt içinde ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) kararlarının izleneceğini, yurt dışında ise ABD’de 4. çeyrek büyüme ve Avrupa’dan gelecek verilerin takip edileceğini dile getiriyor. AA Finans’ın, TCMB’nin 24 Mart Perşembe günü gerçekleştireceği PPK toplantısına yönelik piyasa beklenti anketi, 14 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı. Buna göre, ekonomistlerin tamamı politika faizinde (bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı) ve faiz koridorunun alt bandında değişiklik öngörmüyor. Faiz koridorunun üst bandına ilişkin ise ekonomistlerden biri 25 baz puanlık, biri de 50 baz puanlık indirim yapılacağını tahmin ediyor. 

TCMB, geçen ayın PPK toplantısında faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmemişti. Mevcut durumda politika faizi yüzde 7,50, faiz koridorunun üst bandı yüzde 10,75, alt bandı ise yüzde 7,25 seviyesinde bulunuyor.​ 

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
10.00 Türkiye mart tüketici güven endeksi
11.00 Avro Bölgesi ocak cari işlemler dengesi
16.00 ABD şubat 2. el konut satışları
17.00 Avro Bölgesi mart tüketici güven endeksi