Küresel piyasalar ABD verilerine odaklandı

0
24

Küresel piyasalar geçen haftayı pozitif tamamladıktan sonra, yeni haftada ABD’de başta büyüme ve enflasyon olmak üzere açıklanacak yoğun veri takviminin takip edileceği belirtiliyor.

Geçen hafta ABD Merkez Bankası (Fed) kararları ve Fed Başkanı Janet Yellen’in açıklamaları faiz artırım sürecine ilişkin ‘sabırlı’ ifadesinin kaldırılmasına karşın, piyasalar tarafından ekonomik gösterge ve faiz beklentilerinin aşağı yönlü revize edilmesi ile pozitif algılandı.

Yurt içinde geçen hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun (PPK) faizleri değiştirmemesi ve Fed kararlarının ardından etkisini artıran alışlar BIST 100 endeksinin yüzde 7,65 yükselmesini, dolar/TL’nin 2,62 seviyelerinden 2,58’in altına gerilemesini sağladı. 

ABD’de geçen hafta Fed sonrası devam eden pozitif hava ile Dow Jones endeksi, cuma günkü yüzde 0,94’lük artışla haftalık bazda tarihinin en yüksek 3. kapanışını gerçekleştirdi. Cuma günü S&P 500 endeksi yüzde 0,90, Nasdaq endeksi yüzde 0,68 değer kazanırken, ABD 10 yıl vadeli tahvil faizi yüzde 2,12’den yüzde 1,90’a geriledi. Analistler, bu hafta açıklanacak GSYH ve enflasyon verilerinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor.

Avrupa tarafında da geçen hafta genel olarak yükseliş eğilimi öne çıkarken, bu hafta özellikle bugün yapılacak Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras ile Almanya Başbakanı Angela Merkel arasındaki görüşme ve Yunanistan belirsizliğine ilişkin haber ve açıklamaların takip edileceği ifade ediliyor.

Yurt içi piyasalar, cuma günü piyasalar kapandıktan sonra açıklanan kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in Türkiye değerlendirmesinin de piyasa beklentileri paralelinde olmasıyla kritik haftayı “kötü sürpriz” olmadan tamamlamış oldu. 

Fitch Ratings, Türkiye’nin uzun vadeli yabancı para cinsinden “BBB-” olan kredi notunu ve “durağan” not görünümünü teyit etti. Düşen petrol fiyatlarının enflasyon ve cari açığın iyileşmesine katkıda bulunduğu, ancak Rusya, Ukrayna ve Orta Doğu’ya yapılan ihracatı olumsuz etkilediği ifade edilen açıklamada, Türkiye’nin kamu finansmanının güçlü olmayı sürdürdüğü ve hazirandaki seçimler öncesinde herhangi bir finansal kayma riski görülmediği vurgulandı.

Analistler, bu hafta yurt içinde Hazine’nin düzenleyeceği ihaleler, Avrupa’daki gelişmeler ve ABD’de açıklanacak makroekonomik verilerin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirterek, dolar/TL’nin 2,57 seviyesinin altına gerilemesi durumunda pozitif havanın etkisini artırabileceğini kaydediyor.