Küresel lüks tüketimde yeni pazar Çin

0
47

Denetim ve danışmanlık şirketi EY’nin “Lüks Tüketim ve Kozmetik Sektörü Finansal Durum Raporu”, sektörün 2013 yılında kan kaybettiğini ortaya koyuyor.
 
Rapora göre 2013, lüks tüketim açısından küresel ekonomik resesyonun başladığı 2009’dan bu yana en zorlu yılı yaşarken, pazar son üç yılda ilk kez tek haneli büyüme rakamlarını gördü. 2012 yılında yüzde 10,4 olan büyüme oranı, 2013 yılında ciddi bir kayıpla yüzde 2,4’e geriledi.
 
Raporda, sektörü Çin ve ABD’nin sürüklediği belirtilirken, büyümeye en çok katkı aksesuar ürünleri kategorisinden geldi. 2013’te bir önceki yıla göre yüzde 16’lık bir büyüme performansı sergileyen aksesuarı yüzde 16’ı ile giyim, yüzde 13 ile güzellik kategorileri izledi. Kategorilerin pazar payı içindeki dağılımına bakıldığında ise, büyüme oranlarında benzer bir tablonun var olduğu görülüyor. Aksesuar yüzde 28 ile lüks tüketim pazarındaki en büyük kategori olurken, onu sırasıyla yüzde 25 ile giyim, yüzde 23 ile de saat ve kuyum kategorisi izliyor.
 
Lüks tüketim harcamalarının üçte biri Çinlilerden
2013 yılında Çinli tüketiciler küresel lüks tüketim harcamalarının yaklaşık üçte birini oluşturuyor. Yükselen gelir seviyesi, genişleyen orta sınıf ve gençlerin lükse olan talebindeki artışa bağlı olarak Çin’in uzun vadede lüks tüketim sektörü için öne çıkan pazarlardan biri olması bekleniyor. Çin’in yükselişi sürerken hükümetin yaptığı regülasyonlar, daha bilinçli hale gelen tüketici grupları, dijital kanalın gelişmesi ve lüks tüketimde değişen trendler pazar dinamiklerini etkileyen faktörler olarak karşımıza çıkacak.
 
Her ne kadar 2013 yılında zorlu bir yıl geçirseler de lüks markaların önümüzdeki üç yılda birleşik ortalama yüzde 10 civarında büyümesi bekleniyor. Bu büyümenin sürükleyicisinin ise ABD ekonomisindeki iyileşme ve buna bağlı olarak gelişen iç talep, artan şehirleşme ve genç tüketicilerin lükse olan talebi olacağı öngörülüyor.
 
Kozmetiğin küresel hacmi 175 milyar Euro’ya ulaştı
Kalite ve inovasyona yapılan vurguların da katkısıyla kozmetik sektörü 2013 yılını lüks tüketime kıyasla daha az kayıpla kapattı. 2013 yılında yüzde 3,8 büyüyen pazarın toplam küresel hacmi 175 milyar Euro’ya ulaştı. Rapor, kozmetik sektörüne ilişkin geleceğe yönelik pozitif beklentiler ortaya koyarken, güzellik sektörünün önümüzdeki 10-15 yıl içinde Çin, ABD, Brezilya, Hindistan ve ’de iki katı büyüyeceği tahmininde bulunuyor. Kozmetikte en çok satılan ürünlerde yüzde 34 ile cilt bakımı kategorisi ilk sırada yer alırken, cilt ürünlerini yüzde 24 ile saç, yüzde 17 ile makyaj kategorileri izliyor. Kozmetikte bölgesel dağılıma bakıldığında ise Asya Pasifik Bölgesi’nin yüzde 33 ile başı çektiği gözlemlenirken, Batı Avrupa’nın kozmetik sektöründeki payı yüzde 22, Kuzey Amerika’nın payı ise yüzde 21.
 
Raporda öne çıkan diğer önemli noktalar ise şu şekilde: 

  • Talep büyük oranda üst gelir seviyesindeki genç müşteri gruplarından, gelişmekte olan ülkelerdeki tüketicilerden ve ABD lüks tüketim pazarından geldi. 
  • Online lüks tüketim pazarı büyümesini sürdürüyor. Online kanalın lüks tüketim içindeki toplam payı yüzde 3,6’dan, 2013 yılında yüzde 4,5’e yükseldi. Bu nedenle markalar online ortamda hem satış kanallarını hem de iletişimlerini güçlendiriyorlar.
  • Çin, Hindistan ve ABD 2013 yılında kozmetik pazarındaki toplam büyümenin yarısını oluşturuyor. 

Türkiye’de erkekler kişisel bakım kategorisini büyüttü
Türkiye’deki lüks tüketim pazarına ilişkin değerlendirmeler yapan EY Türkiye Danışmanlık Bölümü Kıdemli Müdürü Deniz Turhan, ekonomiye dair pozitif beklentilerin yanı sıra üst gelir segmentindeki tüketicilere hitap eden AVM’lerin çoğalması ve lüks markaların kendi mağazalarını açması gibi sebeplerden dolayı sektörün 2013 yılında iyi performans ortaya koyduğunu belirtti. Ünlü tasarımcılara ait giyim eşyalarının satışının 2013’te bir önceki yıla göre yüzde 11 arttığına dikkat çeken Turhan, yoğun reklam çalışmaları, özellikli ürünlerin satıldığı mağazaların çoğalması ve Türk erkeklerin giderek daha çok dış görünüşüne önem vermesi gibi faktörlerin etkisiyle güzellik ve kişisel bakım kategorisinin ise aynı dönemde yüzde 16 büyüdüğüne dikkat çekti.
 
En çok kadın çantası satıldı
Turhan, lüks mücevherdeki büyümenin yüzde 8, saat kategorisindeki büyümenin ise yüzde 15 olduğunu belirterek şunları söyledi: “Saatteki büyümenin en önemli sebeplerinden biri insanların farklı durumlarda kullanmak üzere birden fazla saat edinmesi. Ayrıca ekonomik durumları iyileştikçe tüketiciler daha iyi saatler almaya yöneliyorlar. Kadın çantası ise yüzde 19’luk artışla en yüksek büyüme oranını gösteren lüks kategorisi oldu. Demografik olarak baktığımızda kadınla erkek tüketiciler arasında dikkat çeken bir fark bulunmadığını görüyoruz ancak, çocuk kategorisinde bir yükseliş söz konusu. Her ne kadar lüks giyim hali hazırda yüzde 90 gibi bir oranla lüks giyim kategorisini yetişkin tüketiciler domine etse de çocuk ürünlerinin en dinamik kategori olduğunu söyleyebiliriz.”