Küresel Ekonominin Büyüme Hızına Tırpan

0
75

IMF, dünya ekonomisinin koronavirüs pandemisinden toparlanmasının zayıfladığını ve risklerin arttığını belirtti.
ANAHİD HAZARYAN

IMF 2021 yılı için dünya ekonominin büyümesiyle ilgili tahminini, temmuz ayı tahminine kıyasla 0,1 puan düşürerek yüzde 5,9’a indirdi. 2022 yılıyla ilgili görünümü ise aynen korudu. Kurum, bu ufak çaplı revizyona rağmen ekonomik risklerin arttığına dikkat çekti. IMF, ABD’nin 2021 yılı büyüme tahminini de bir puan azaltarak yüzde 6’ya düşürdü. Bu oran, IMF’nin Dünya Ekonomik Görünümü’yle ilgili raporunda şimdiye kadar herhangi bir G7 ekonomisinde yaptığı en büyük kesinti. IMF’den yapılan açıklamada, tedarik zincirlerindeki bozulmanın ve üçüncü mali çeyrekte tüketimin azalmasının büyüme tahminlerinin düşürülmesine yol açtığı belirtildi.

IMF aynı zamanda, dünyanın diğer en büyük ekonomileri olan Çin, Japonya ve Almanya için de büyüme tahminlerini düşürdü. Malzeme tedariğindeki sıkıntıların Almanya’da imalat sektörünü olumsuz etkilediği, Japonya’da ise koronavirüs önlemleri kapsamında temmuz ve eylül aylarında uygulamaya konan kısıtlamaların büyümeye sekte vurduğu ifade edildi.

IMF, Çin ekonomisinin ise 2021 yılında yüzde 8 oranında büyümesini bekliyor; bu tahmin, temmuz ayında açıklanan orana göre biraz daha düşük. Kurum, Çin’in emlak sektöründeki batık borçların finansal piyasalarda geniş çaplı dalgalanmalar yaratabileceğine dikkat çekti.

Petrol fiyatı 100 dolara çıkar mı?

Öte yandan, enerji krizi de özellikle kışın yaklaştığı ve tüketimin arttığı bu dönemlerde ciddi bir sıkıntı yaratmaya devam ediyor.

ABD’de 2014 yılı sonlarından beri ilk kez petrol varil fiyatı 80 doların üzerine çıktı. Bu rakam petrol sektörü için sevindirici olsa da, ekonomik toparlanma açısından kötü bir haber.

USB’den analist Giovanni Staunovo, bütün koşulların petrol fiyatlarının bir süre daha yüksek kalacağına işaret ettiğini belirtti. Asya ülkelerinde bazı destinasyonların seyahat kısıtlamalarını azaltmaları ve ABD’nin de kasım ayı itibariyle aşılı yabancı ziyaretçileri ağırlamaya hazır olmasıyla seyahatlerin artması enerjiye olan talebi daha da artıracak.

Aynı zamanda doğalgaz ve kömür fiyatlarındaki artış da bazı enerji tedarikçilerinin elektrik üretimi için petrole yönelmesine yol açıyor.

Çin’de ise kömür vadeli işlemleri yüzde 11 gibi rekor düzeyde değer kazandı; ülkede maden ocaklarının yer aldığı bölgelerde meydana gelen seller kömür üretimine sekte vuruyor. Ayrıca Hindistan’ın pek çok elektrik santralinde de kömür stoklarındaki düşüş kritik seviyeye geldi.

Analistler, ABD’de petrolün varil fiyatının gelecek 12 ayda yaklaşık 77 dolardan işlem görmesini, Brent tipi petrol vadeli işlemlerinin varil fiyatının ise 80 dolar civarı olabileceğini belirtiyorlar. Brent varil fiyatı dünyada petrol piyasalarının temel göstergesi olarak kabul ediliyor.

Ancak çıtayı daha yükseğe koyanlar da var. Citigroup, Brent varil fiyatını dördüncü mali çeyrek için 85 dolara yükseltti ve ham petrolün 90 dolara çıkabileceğine işaret etti. Bank of America ise soğuk kış mevsiminin Brent ham petrol fiyatını 2014 yılından beri ilk kez 100 dolara çıkarabileceğine dikkat çekti.