Küresel ekonomide fırtına sinyali

0
35

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS), küresel piyasaların üzerinde kara bulutların çoğaldığını ve dünya çapında hükümetlerin tutumuna bağlı olarak para politikası opsiyonlarının giderek tükendiğini belirtti.

Pazar günü BIS tarafından yayınlanan iki ayrı notta ekonomistler kırılgan küresel ekonomik temele dikkat çekerek, çoğu ülkede negatif faiz oranlarının büyümeyi ateşlemek ve düşen petrol fiyatlarıyla mücadele edebilmek için bir gerçek haline gelebileceğini aktardı.

“Piyasadaki sakinlik ve ekonomik açıklar arasındaki gerilim bir noktada çözülecek” diyen BIS başkanı Claudio Borio, “Geçen çeyrekte, belki de çözümün başlangıcına tanıklık etmiş olabiliriz. Bizler mavi gökyüzünde izole olmuş yıldırımları göremiyor olabiliriz fakat, fırtınanın yaklaştığının sinyalleri uzun zamandır önümüzde” dedi.

BIS, 2016 yılının dehşet bir şekilde başladığını ve merkez bankalarını çıldırttığını belirterek,

“Yeni yılda piyasada 2008 krizinden bu yana görülen en büyük çıkışlardan biri yaşandı. Çin’in büyümesindeki yavaşlama ve gelişen piyasalardaki kırılganlıklar daha açık şekilde karşımıza çıktı. Küresel büyümeye ilişkin artan kaygı petrol fiyatlarını ve gelişen ülkelerdeki faiz oranlarını aşağı çekti. Bu türbülans gelişen ülkelere de sıçradı ve yatırımcıları resesyon senaryoları üzerine düşünmek zorunda bıraktı.

Ocak sonlarına doğru piyasayı negatif faize geçerek şaşırtan Japonya Merkez Bankası (BoJ), ECB’nin para politikası duruşu ve FED’in negatif faiz oranlarıyla ilgili stres testine izin vermesiyle birlikte bankaların açıkladığı düşük kar oranları fırtınanın sinyallerinden oldu” açıklamasını kaydetti.