​Kur savaşları geri dönüyor

0
48

FED’in faiz artırımına gitmeye hazırlandığı dönemde Çin’in yuanın günlük referans kurunu yüzde 1.9 ile rekor hızda düşürmesi, ”Kur savaşları geri mi dönüyor?” sorusunu da beraberinde getirdi.

Bir çok ülkede ekonomik canlanma sorunları yaşanırken, uzmanlar, Çin’den gelen sürpriz adımın kur savaşlarında yeni bir cephe açabileceğine dikkat çekiyor.

ÇİN, YUAN’I DEVALÜE ETTİ

Morgan Stanley Eski Üst Düzey Yöneticilerinden Steven Roach, Çin’in ihracatında sıçrayış yaratmak için yüzde 1,9 devalüasyondan daha fazlasının gerekeceğini savundu. Roach, bu durumun giderek yayılan kur savaşında yeni ve istikrar bozucu çatışma olasılığını arttırdığını belirtti. 

IronFX Stratejisti Marshall Gittler ise Marketwatch’a yaptığı değerlendirmede, Çin’in adımının FED’in sıkılaşma planlarını değiştirmesinden emin olmadığını ancak sıkılaşmanın hızını azaltabileceğini dile getirdi. 

”KUR SAVAŞLARI KAÇINILMAZ”

ADS Securities Baş stratejisti Nour Al-Hammoury, Çin’in bu adımına FED’in nasıl cevap vereceğinin merak konusu olduğunu söyledi. 

FED tarafında daha fazla probleme yol açacağını kaydeden Al-Hammoury, Eylül ayı faiz artırım kararından vazgeçilebileceğini ifade etti.

Al-Hammoury, ”Kur savaşlarının geri döneceğine şüphe yok. Önümüzdeki bir kaç hafta çok ilginç geçecek” değerlendirmesinde bulundu.