Küçük pazarda büyük yarış

0
202

Fakir Pazarlama Müdürü Esra Özden Türköz ve Fakir Satış Direktörü Erdoğan Kalkan, Türk kahvesi makinesi ve uzaktan kumandalı elektrik süpürgesiyle inovatif farklılıklarını ortaya koyacakları iddialı bir döneme girdiklerini söylüyorlar. İşte Fakir Hausgerate’nin planları…
 
2015 yılı sektör ve Fakir Hausgerate açısından nasıl geçti?
Erdoğan Kalkan: Küçük ev aletleri sektörü 2015’te cirosal olarak yüzde 13-14 büyüme performansı gösterdi. Sektör 3 milyar TL civarında büyüklüğe sahip. Pazarda 80 marka var ve bu cironun önemli bölümünü sadece beş-altı marka gerçekleştiriyor. Yüksek özellikli ürünlere kayış, yeni vergi yasası ve döviz kurundaki artışın fiyat seviyesine yansıması sektörü cirosal anlamda çift haneli büyüttü. En iyi performanslar, saç/sakal kesiciler, elektrikli süpürge, ekmek yapma makineleri, tıraş makineleri ve sıcak içecek hazırlama makinelerinde oldu. Fakir Hausgerate olarak 2015’te süpürge pazarındaki liderliğimizi sürdürdük. Ciroda yüzde 23 büyüdük. Elektrikli süpürgede açık ara adetsel olarak liderliğe sahibiz. Ayrıca kişisel bakım ürünleri pazarındaki yeni ürünlerimiz ve farklı kategorilerdeki ürün gruplarımızla başarılı bir yıl geçirdik.
 
Süpürge pazarını domine ediyorsunuz. Yeni ürün gruplarınız hangi kategorilerde olacak?
Esra Özden Türköz: Fakir Hausgerate süpürge konusunda iddialı. Geçtiğimiz yıl neredeyse satın alınan her dört süpürgeden biri Fakir Hausgerate idi. Şu an pazarda elektrikli süpürgede yüzde 22,1, dik elektrikli süpürgelerde yüzde 45,7, halı yıkama makinelerinde yüzde 24,8’lik pay ile bu kategorilerde adetsel bazda pazar lideriyiz. 2016’da Türk kahvesi makinesini pazara sunduk. Cezvede pişirme yöntemi esasına dayanan Fakir Kaave, taşmayı önleyen patentli Luminasense teknolojisi ile geliştirildi. Tek seferde dört fincan kahve kapasitesi var. 2016 sonuna kadar sıcak içecek grubunda ilk dört ayda sektördeki yüzde 14 satış payından en az yüzde 10 pay almayı hedefliyoruz. Bunun dışında ütü kategorisinde sektörde beşinci sıradayız. Bu kategoride de yeni ürünlerle iddiamız büyük.
 
Perakende yapılanmanız nasıl?
Türköz: Fakir Hausgerate olarak Türkiye’de beş bölge müdürlüğümüz var. Bunun dışında geniş bayi ağı, corner’lar, Fakir Shop’lar, yerel ve ulusal zincir marketler olmak üzere 4 bin 500’ün üzerinde satış noktasındayız. Türkiye genelinde 25’i Fakir Plus Servis olmak üzere 250’nin üzerinde teknik servisimiz var. Ayrıca pazarda en çok yedek parça stoku bulunduran firmayız. En son İzmir Alsancak’ta 22’nci Fakir Shop’umuzu açtık. Konsept mağaza yapılanmamızı genişleteceğiz.
 
Ar-Ge ve Ür-Ge konusunda gündeminizde neler var?
Kalkan: Türkiye’de de Ar-Ge ile ilgili önemli altyapımız var. Özellikle inovatif açıdan kendimizi yeniliyoruz. Üretim Türkiye’de yüzde 65 oranında gerçekleşiyor. Bunun dışında İtalya, Almanya, Romanya, Polonya ve Uzakdoğu’da üretimimiz var. Son iki senedir smart teknoloji üzerine çalışıyoruz. Aplikasyona bağlı olarak çalışan akıllı baskül, kişisel bakım üzerine geliştirilen ürünlerimiz var. Yakın zamanda uzaktan kumandalı elektrik süpürgesini pazara sunacağız. Alman Ar-Ge ekibi geliştirdi. Aplikasyonu telefonunuza indirip, işyerinizden evinizdeki süpürgeyi yönlendirip, uzaktan kumandayla idare edeceksiniz.
 
Online satışlarınız nasıl? Trendler nereye doğru gidiyor?
Kalkan: Online mecrada ürün satışları çok başıboş ilerliyor. Bu açıdan biz de bazı yeniliklerle bu platformda farklı şeyler yapacağız. Belirlediğimiz ve yönlendirdiğimiz satış noktalarından ve sitelerden tüketici Fakir ürünlerini satın alacak. Sene sonuna kadar sistemi hayata geçireceğiz. Trend olarak çok fonksiyonlu, özellikli, yüksek teknolojili ürünlere eğilim arttı. Siklonik süpürgeler, buhar jeneratörlü ütüler, ışık sistemli epilasyon cihazları, espresso makineleri ve hamur yoğuruculu mutfak aletleri revaçta. Anadolu’da en çok halı yıkama makinesi ve et kıyma makinesi satın alınıyor. 2017’de kişisel bakım aletleri pazarı ve sağlık trendi hız kazanacak. Fakir Hausgerate olarak pazarda her kategoride ilk üç büyük markadan biri olmak en büyük hedefimiz.