Kriz sırası Yunanistan’dan sonra İtalya’da

    0
    22

    Yunanistan krizinde uzun süren pazarlıklar, restleşmelerin ardından ülke, en azından şimdilik, euro bölgesinde kalacak gibi gözüküyor.

    Fortune’da yer alan haber-analizde, Yunanistan başbakanının, ülkenin euro bölgesinde kalması için kemer sıkma paketi parlamentodan geçmiş olmasına rağmen bu önlemlere inanmadığını söylediğine dikkat çekiliyor. Bu arada, Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble de Yunanistan’ın euro bölgesinden çıkmasının iyi bir fikir olabileceğini ileri sürmüştü.

    Öte yandan, IMF’nin de Yunanistan’ın borçlarını yeniden yapılandırmaması halinde içinden çıkamayacağına işaret etmesi, Yunanistan’ın euro bölgesindeki belirsizliğin daha da artırıyor.

    Ancak Yunanistan’ın euro bölgesinden çıkması gerektiğini savunan Schauble gibi Alman yetkililer bu durumda sıranın, Yunanistan gibi bir başka sorunlu ülke olan İtalya’ya geleceğini hesaba katmıyorlar.

    Euro bölgesinin üçüncü büyük ekonomisi olan İtalya yüzde 133’lük borç/GSYİH oranıyla euro bölgesinin ikinci en çok borçlu ülkesi. Ülkede üretim artış düzeyi düşük ve ekonomik büyüme de hemen hemen sıfır. İtalyan ekonomisi 2008’e kıyasla daha da küçülmüş durumda ve hemen hemen 2000’lerdeki düzeyinde. İtalya’nın nüfusu da yaşlanmaya ve azalmaya devam ediyor.

    Ülkenin ihracatı ise, yüksek işçilik maliyeti ve görece pahalı euro yüzünden 2010 yılından beri sallantıda. Yunanistan’dan farklı olarak İtalya ciddi bir üretime sahip ve bu konuda Almanya’nın hemen arkasında.
     
    İtalya’nın para birimini devalüe edememesi ve istihdam yasalarında reform yapmaması ihracat sektörünü aşağıya çekti. Bazıları her  e kadar Başbakan Matteo Renzi’nin gerekli reformları yapacağı ve Almanya’nın on yıl önceki rekabeti artırıcı önlemlerini uygulayacağını umut etse de, Almanya’nın bu yolda başarılı olmuş tek büyük Avrupa ekonomisi olmasının bir nedeni var: On yıl önce istihdam piyasasındaki reformları uygulamaya koyduğunda zengin dünyadaki ekonomik büyüme şimdikinden daha güçlüydü; ayrıca Almanya, İtalya ya da Fransa gibi yerlere kıyasla daha az mücadeleci bir emek piyasasına sahip.

    Öte yandan, Almanya’nın Yunanistan’ın karşısındaki dostane olmayan tutumu İtalya’da euro bölgesinin gerekliliğini daha fazla sorgulamaya yol açabilir.

    Yunanistan euro bölgesinden çıkarsa, İtalya gibi bir ülkeye örnek olabilir. Kuşkusuz, euro bölgesinden çıkış ve bunu izleyen devalüasyon her iki ülke için de travmatik olacak ve bu da derin bir resesyona yol açacaktır. Böyle bir durumda, Avrupa Merkez Bankası devreye girip, “her ne pahasına olursa olsun” euro’yu koruyacağını söyleyecektir ama iş icraata geldiğinde, unutmamak gerekir ki, Yunanistan ila AB arasındaki kurtarma paketiyle ilgili pazarlıkların ardından Yunan bankalarına kredi vermeyi reddetmişti.