Kriz anlarına çözüm

0
86

İsviçreli bir girişimci olan Ernst Bauer tarafından İstanbul Kartal’da kurulan Alimex Alüminyum, alüminyum doğramadan kış bahçesi, pencere ve kapı üretimi yapıyor. Şirket son olarak, İTÜ Afet Yönetim ve Koordinasyon Merkezi işbirliğiyle, özel sektörde Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilecek bir çalışmaya imza attı. Yüksek Güvenirlikli Organizasyon (HRO) projesi ile afet, acil durum ve kriz anında işletmede olağan seyrin devam etmesi ve üretimin sürmesi planlanıyor. Proje, kriz anında hızla organize olabilmeyi amaçlıyor.
 
Proje ile ilgili Alimex Alüminyum Genel Müdürü Galip Arbak, “Çalışma sonunda;  afet, acil durum gibi kriz anlarında işletmemizin ve çevremizin yaşamına devam edebilmesi için, görev ve sorumlulukları belirlenmiş, senaryolar planlayıp uygulayabilen, her türlü olumsuz duruma hazır bir yapıya ulaşmayı hedefliyoruz. Modelimizi tüm iş süreçlerimize yerleştireceğiz” diyor. Projenin ileri aşamalarında, Akyazı bölgesindeki halkın ve diğer sanayi kuruluşlarının başta deprem olmak üzere doğal afetler hakkında bilinçlendirilmesi ve afet yönetiminde yerel makamların işini kolaylaştıracak iş bölümünün kurgulanması da düşünülüyor.
 
Kurulduğu ilk yıllarda yurt içi bazı projelerde de faaliyet gösteren Alimex, kısa süre içinde çoğu İsviçre’de bulunan uygulamacı bayiler aracılığı ile hizmet ağını genişletti. 2007 yılı itibariyle çalışmalarına İsviçre merkezli Wingroup çatısı altında devam eden Alimex ile ilgili Arbak, “Grup şirketlerinden Windoor’un 2009 yılında üretim hattını Türkiye’ye taşıması ile beraber, firmanın üretim kapasitesi ve çalışan sayısında da ciddi bir artış gerçekleşti” diyor. Şirket, sektöründe Avrupa’nın önemli markalarından Sunparadise’ında üretim operasyonunu üstleniyor. Şirket, Ar-Ge departmanının yürüttüğü iyileştirme çalışmalarının yanı sıra sektör gereksinimleri ve müşteri talepleri doğrultusunda kişiye özel tasarımlarda yapıyor. Dış ve iç alanı birleştirebilecek ve isteğe bağlı dış alanı kapatıp yaşam alanına dahil edecek sistemler üzerine çalışıyor.
 
Türkiye’de birçok sektör açısından toparlanma yılı olan 2017 ile ilgili değerlendirme yapan Arbak, “İhracatta son çeyrekte önemli bir büyüme görülüyor. Buna paralel olarak Alimex’in de ihracatında artış var. 2017’yi verimli bir şekilde geçiriyoruz. Talep artışını karşılıksız bırakmamak amacı ile üretim tesisimizde makine ve bina yatırımları planladık ve üçüncü çeyrek itibarı ile bu yatırımları gerçekleştirdik. Avrupa operasyonlarımızda satış artışını karşılamanın dışında ‘Alimex 2020 vizyonu’ için de yalın uygulamalar  doğrultusunda üretim akış, ekipman ve peformans iyileştirmelerini hızlı ve başarılı bir biçimde gerçekleştiriyoruz. Bunun yanı sıra güçlü bir IT departmanı desteği ile endüstri 4.0’a yönelik ilgimiz çok büyük” diyor.
 
Arbak, konsolide 2017 yılı Avrupa satışlarının 85 milyon euro’yu aşmasını beklediğini sözlerine ekliyor ve şöyle devam ediyor: “Bağlı bulunduğumuz Wingroup bünyesinde önümüzdeki dönem Avrupa’da planlanan satın almalarla, daha önce satış yapmadığımız pazarlarda da büyüme hedefimiz var. Kısa ve orta vadede Alimex’in büyümesine olumlu şekilde katkısı olacağını düşündüğümüz bu satın almaların, Alimex çalışanları açısından birçok yeni fırsatlar sunacağını da öngörüyoruz.” Öte yandan Arbak, alüminyum girdi fiyatlarının Londra metal borsasına endeksli olduğunu ve küresel değişikliklerin fiyatları doğrudan etkilediğine değiniyor. Arbak, “Biz hammaddeyi dolarla alıp ihracatı euro ile yapıyoruz. Bu noktada dövizdeki dalgalanmalar girdi maliyetini olumsuz yönde etkilese de, üretimin çoğunu ihraç ettiğimiz için toplamda kur açısından zararımız olduğu söylenemez” diyor.
 
Alimex, yurtdışı merkezli bir grubun üretim ayağını oluşturduğundan imalatların büyük bir çoğunluğunu yurt dışına gönderiliyor. Yıllık sipariş adedinin 34 bin bulduğuna değinen Arbak, “Üretimimiz 2016’da 300 bin metrekareye ulaştı. İskandinav pazarına özel ürettiğimiz korkuluk sistemlerinde 2016 yılı oldukça başarılı geçti. Bu ürün sistemlerinde metraj olarak Avrupa’da ilk üçteyiz” diyor.
Şirket, 20’yi aşkın Avrupa ülkesine ürün gönderiyor. Ürünler ağırlıklı olarak merkez Avrupa ve İskandinav ülkelerinde satılıyor. Arbak, “2015 yılında faaliyete geçirdiğimiz Türkiye satış şirketimiz vasıtası ile İran, Dubai, Kuveyt, Ürdün ve Gürcistan ile yeni ihracat bağlantıları kurduk” diyor. 2018 yılında Kuzey Afrika pazarına girmek planlar arasında yer alıyor.
 
Şirketin 17 bin metrekaresi kapalı, yaklaşık 60 bin metrekare üzerine kurulu tesisinde 45’i mühendis olmak üzere 363 kişiye istihdam sağlanıyor. Tesisin yıllık üretim kapasitesi 390 bin metrekare. 2016 yılında Avrupa konsolide satışları 75 milyon euro olarak gerçekleşen şirket, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin açıkladığı ilk 1000 ihracatçı firma listesinde 824’üncü sırada yer alıyor. “Endüstri 4.0’ın gündemde olduğu günümüzde teknolojideki son gelişmeler bizim sektörümüze de yansıyor” diyen Arbak, bireyin yaratıcılığı ve inisiyatifinin ağırlık kazandığı bir üretim yapısına ağırlık vermeye başladıklarının altını çiziyor.
 
Alimex’in önümüzdeki dönem büyüme plan ve projeleri arasında tesis yatırımları var. Hali hazırda kapasite artırımına yönelik 7 milyon euro’luk bir yatırım bulunuyor.