Kritik NATO zirvesi başladı

0
101

Son yılların en kritik NATO zirvesi bugün Brüksel’de ittifakın yeni yapılan milyar dolarlık merkez karargahında toplandı. 29 ülke lideri yeni karargah binasında toplu fotoğraf çektirerek, basının karşısına geçti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan da NATO Zirvesi’nde yer almak üzere Belçika’nın başkenti Brüksel’deki programa katıldı. Brüksel Havalimanı Askeri Terminal’inden NATO’nun yeni karargahına gelişinde Erdoğan’a, makam aracında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu eşlik etti. Başkan Erdoğan ve Çavuşoğlu’na, NATO’ya üye ülkelerin devlet başkanlarının karargaha giriş yaptığı bölümde Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da katıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın zirve sırasında birçok liderle ikili görüşme yapması bekleniyor. Erdoğan ABD Başkanı Donald Trump’ın yanısıra Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İngiltere Başkanı Theresa May ile bir araya gelecek.
Basına poz vermeden önce Erdoğan ile Trump’ın birlikte yürüyerek sohbet ettikleri gözlemlendi.

Yeni karargahtaki Türkiye temsilciliğini açtı
Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO’nun yeni karargahında, Türkiye’nin NATO Nezdindeki Daimi Temsilciliği’nin resmi açılışını yaptı.
Erdoğan, açılış kurdelesini Çavuşoğlu ve Akar ile birlikte kesti, ardından delegasyon görevli personelle hatıra fotoğrafı çektirdi.
Başkan Erdoğan ve beraberindeki heyet, daha sonra Diplomat Restaurant’ta, devlet ve hükümet başkanları onuruna verilen resepsiyona katıldı.

NATO Zirvesi’nin önemi
Bugün ve yarın olmak üzere iki gün sürecek NATO zirvesinin en önemli tarafı, ABD Başkanı Donald Trump’ın üye ülkelere yaptığı eleştiriler sonrası tarafların nasıl bir yol izleyeceği sorusu olacak.

Zirvenin açılışında konuşan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, “Daha önce görülmemiş güvenlik tehditleri ve müttefikler arasında görüş ayrılığının bulunduğu bir dönemde, NATO Zirvesi ittifakın görevini yerine getirmeye devam ettiğini gösterecek” ifadelerini kullandı.
Stoltenberg’in konuşmasının ardından Trump ile sohbet ettiği gözlemlendi.

Trump: Almanya Rusya’nın esiri
Zirve öncesinde Brüksel’de NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’le bir araya gelen ABD Başkanı Almanya’yı hedef aldı.
 
Almanya’nın Baltık Denizi’nde bir doğalgaz boru hattı için Rusya ile anlaşma yapmasına sert eleştiriler getiren Trump, “Almanya enerji için Rusya’ya yüksek düzeyde ödemeler yapıyor. Bu nedenle Almanya Rusya’nın bir esiri” dedi.
 
Almanya’nın Rusya ile doğalgaz anlaşması yaparken, ABD’nin NATO’da güvenlik için yüksek ödemeler yapmasının “çok yakışıksız” olduğunu belirten Donald Trump, Berlin’in bütçedeki savunma harcamalarını yüzde 2 seviyesine getirmeyi başaramadığını iddia etti.

Almanya’dan Trump’a yanıt
Bu açıklamanın ardından Almanya’dan yanıt gecikmedi. Almanya Başbakanı  Angela Merkel, Trump’ın eleştirilerine yanıt olarak, Rusya’nın politikasının esiri olmadıklarını söyledi. Konu ile ilgili olarak NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ise, “Boru hattı kararı ulusal bir karar” değerlendirmesini yaptı.