​Kredi faizleri neden düşmüyor?

0
34

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, Merkez Bankası’nın faiz indirimine rağmen bankaların neden faiz indirmediğine yönelik soruya, “Mevduat faizi düşmediği için kredi faizlerinde çok fazla düşüş olmuyor” yanıtını verdi.

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, Türkiye’de TL kaynağın kıt, taliplisinin ve meraklısının çok olduğuna işaret ederek, “Mevduat maliyeti düşmezse, kredi maliyeti düşmez” dedi. 
Garanti Bankası’nın, 10. yılını geride bırakan kadın girişimciliği çalışmaları hakkında, Kırklareli’de düzenlenen 33. Kadın Girişimci Buluşması’nda soruları yanıtlayan Nafiz Karadere, Merkez Bankası’nın koridorun üst bandında yaptığı 100 baz puanlık faiz indiriminin, mevduat faizlerine şu ana kadar 40 baz puanlık yansıması olduğunu kaydetti. Bu düşüşün TL kredi faizlerine yansımasının ise birebir görüldüğünün altını çizen Karadere, sözlerine şöyle devam etti: “Son dönemde ‘Merkez Bankası faizi indirdi, bankalar neden faizleri düşürmüyor’ sorusu bize çok sık geliyor. Faizler düşüyor ancak arzu edildiği kadar düşmüyor. Çünkü kredi konuştuğumuzda Türk Lirası konuşuyoruz. Özellikle KOBİ kredilerinin yüzde 95’i TL. Dolayısıyla bizim konumuz Türk Lirası kredi, Türk Lirası kaynak ve bankalar krediyi mevduat ile fonluyor. Türkiye’de 100 birim TL kaynak varsa 140 birim kredi veriyoruz. Bu ne demek? Kaynak yetmiyor. Yurtdışından aldığımız döviz cinsi kredileri de swaplayarak TL’ye çeviriyoruz. Tabi bunun ek maliyetleri oluyor. Dolasıyla mevduat önemli. Tabiri caizse kıt olan kaynağın taliplisi çok oluyor. Kim bu talipler, bankacılık sektörü. Hiçbir banka mevduat müşterisini başka bir bankaya kaçırmak istemiyor. Oluşan rekabet mevduat müşterisine yarıyor. Müşteri alacağı faiz için pazarlık yapınca, MB’nin faiz indirimi TL mevduat faizlerini sınırlı oranda etkiliyor. Mevduat faizi düşmediği için de kredi faizlerinde çok fazla düşüş olmuyor.”

Ticari kredinin en ucuzu kadına
Kadın girişimciliğine yönelik çalışmalarında 10’uncu yılını deviren Garanti Bankası, 10 yılda hakim ortağı kadın olan girişimcilere 3.2 milyar TL kredi verdi. 185 bin kadın girişimciyi destekleyen Garanti Bankası, kadına olan pozitif ayrımcılığını ise taksitli ticari kredilerde gösteriyor. Karadere, “Taksitli ticari kredide en düşük faizli kaynağı, mevzuatın izin verdiği ölçüde kadın girişimcilerimize sağlıyoruz” dedi.

KAGİDER: Kadınları kamu alım ihalelerine çağırın
KAGİDER Başkanı Sanem Oktar, Türkiye’de 1.2 milyon girişimci bulunduğunu ve kadın girişimcilerin oranının bu rakamın sadece yüzde 10  civarında bulunduğunu belirterek, “2014’te kayıtlı istihdam sağlayan kadın girişimci sayısı 112. Bu sayı geçen yıl 97 bine düştü. Yani artacağına azaldı. Bu rakam kendi hesabına çalışan kadınları değil, istihdam yaratan kadın girişimcileri ortaya koyan bir rakam. Bunun artırılması ekonomi açısından da büyük önem taşıyor. Dolayısıyla kadın girişimci sayısındaki azalma da ekonomik gidişat açısından önemli. Bu kapsamda kadın girişimcilerin desteklenmesinin gereği bir kez daha ortaya çıkıyor” dedi. Kadın girişimciliğini desteklemek için gerekli yasal altyapının oluşturulmasına katkıda bulunmak üzere faaliyet yürüttüklerini kaydeden Oktar, şunları anlattı: “Eylül ayında Birleşmiş Milletler’in himayesinde Kadın Tedarikçi Zirvesi’ni İstanbul’da gerçekleştireceğiz. Dünyanın her yerinden kadın girişimcileri, önemli tedarikçileri biraraya getirecek bir konferans. Bu yıl 5.’si yapılıyor. Türkiye’den 200 kadın tedarikçi de bu zirveye katılacak.”
ABD’de federal hükümetin kamu ihalelerinde kadın girişimcilerin çağrılmasını kanunen zorunluğu olduğunu hatırlatan Oktar, “Biz bu kadınların ihalelere çağrılmasını zorunlu kılan yasayı Türkçe’ye çevirdik. Kadın girişimcilerin kamu alım ihalelerine çağrılmasının önemini gösteren bir dosya hazırladık. Önümüzdeki günlerde Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’ye sunacağız. KOSGEB kanalıyla aslında devletimiz eğitim ve kaynak sağlıyor. Bir de yapılan kamu ihalelerine kadın girişimcilerimiz davet edilirse, onlar da bu işte tecrübe kazanır. Bir iki ihale kaybetse de üçüncü de doğru teklif vermeyi öğrenir” dedi.