Koronavirüsü Veri İle Anlamak

0
123

Dassault Systèmes, 3D Experience deneyim platformu ve 3D dijital ikiz çözümleri ile Wuhan’daki Leishenshan Hastanesi’nde virüs ile havalandırma sistemi ilişkisini simüle etti.

Koronavirüsün ve COVID-19 salgınının karşısında mücadelede liderlik yükü tıp alanındaki bilim insanlarının üzerine yıkılırken gelişmeler, mücadelenin veri odaklı bir süreçle daha başarılı olacağını ve dijital dünyanın liderlerinin oynayabileceği bir rol olduğunu gösteriyor. Mücadelenin bir yanında simülasyon ve testlerle dijital dünyada çok alışık olunan kestirimsel analitiğin diğer yanında ise Endüstri 4.0 geçişi ile yoğun biçimde deneyimlenen süreç yönetimi ve dönüşümünün yer alması gerekiyor. Bu yaklaşımın farklı düzeylerde uyarlanması, başarılı sonuçların ortaya çıkmasını sağlıyor.

Merkezi Fransa’da bulunan Dassault Systèmes’in Çin’deki stratejik ortağı Central-South Architectural Design Institute (CSADI), Leishenshan Hastanesi’nde bu alanda dikkat çekici bir örneği hayata geçirdi. CSADI ve Dassault Systèmes, 3DEXPERIENCE platformunun simülasyon özelliklerini kullanarak hastanenin havalandırma sistemi içinde virüs kontaminasyonu ve yayılımını simüle etti. Bu çalışma, öngörülemeyen havalandırma risklerinin olumsuz etkilerini ortadan kaldırmaya yönelik önemli bir adım oluşturdu. Leishenshan Hastanesi, bulaşıcı hastalık ve COVID-19 hastalarına hizmet veren en büyük hastane olarak tanınıyor. 14 günde inşa edilen modüler bir hastane olan ve bu yönüyle dünyayı şaşırtan Leishenshan Hastanesi, veriyi kullanarak daha iyi hizmet oluşturma pratiğiyle bu alana liderlik etmeyi sürdürüyor.

Dassault Systèmes’in Çin’deki stratejik ortağı CSADI, konuyu ele alırken sağlık uzmanlarının birikimi ile en önemli sorun olarak belirlenen, yakın ortamların kontaminasyonunu engelleme ile özellikle hastanede çapraz bulaşmanın ve de dış topluluklar, kitleler ve çevre üzerindeki etkinin en aza indirilmesine odaklandı. Bu amaçla kullanılmak üzere Dassault Systèmes, 3DEXPERIENCE platformu tarafından desteklenen SIMULIA XFlow yazılımını CSADI’ye bağışladı. Söz konusu yazılım, iç ve dış mekan akışkanlarının, havalandırma sistemlerinde virüs yayılımının ve Leishenshan Hastanesi içindeki diğer projelerin simülasyonunu yapmak için kullanılıyor.

CSADI Dijital Teknoloji Mühendisliği Merkezi Direktörü olan Zhang Shen, “Leishenshan Hastane Projesi inşaatında ‘Çin Hızı’nı ortaya koyan CSADI, şimdi de Dassault Systèmes’in gelişmiş SIMULIA XFlow yazılımını iç mekan hava dağılımı simülasyonunu yapmak için ve sağlık personelini korumak amacıyla negatif basınçlı koğuşlarda daha iyi kontaminasyon deşarjına dair önerileri optimize etmek için kullanıyor. SIMULIA XFlow, modüler hastanenin tasarımına ve yer seçimine yardımcı olmak amacıyla, egzoz emisyonlarının yakın çevredeki dış mekanlara etkilerini de simüle etti” diyor.

Konunun stratejik boyutu ile ilgili daha önemli bir ayrıntıyı, Dassault Systèmes Çin Genel Müdürü Ying Zhang “Şirket olarak odağımızı eşyadan (things) hayata doğru genişlettik” sözleriyle ortaya koyuyor. Buradaki eşya terimi ile, eşyanın interneti (IoT) terimindeki eşya kastediliyor ve bu örnek bize 10 milyarlarca sensör ile şekillenecek IoT dünyasının sunabilecekleri hakkında bir fikir veriyor. Zhang, “3DEXPERIENCE platformunun işbirliği ve 3D sanal ikiz deneyimi noktasındaki önemi her geçen gün daha iyi anlaşılıyor. Bugünkü krizinin ortasında, 3D bulut tabanlı işbirliği platformu yaklaşımımız, belge tabanlı daha eski ve yavaş bir yaklaşımın yerini alıyor” diye ekliyor.

Buradan yola çıkarak koronavirüsün yarattığı can kaybının yanında dijital teknoloji ve gerçek hayatı entegre etme konusunda çok önemli bir rol oynadığını da söylemek gerekiyor. Bu dinamik, dijital dünyanın teknoloji oyuncularının odaklanmalarını hayatın gerekleri doğrultusunda yeniden belirlemelerini sağlıyor. Dassault Systèmes’in Eşyadan Hayata (From Things to Life) adını verdiği yeni stratejik yaklaşımı, sadece Çin’in Wuhan kentindeki Leishenshan Hastanesi’nin kapalı ortamındaki virüs dağılımının simülasyonu ve değerlendirmesini desteklemek amacıyla yapılan bir işbirliği ile sınırlı değil. Bu strateji, teknoloji kanalıyla COVID-19’la mücadele edilmesine dayanıyor ve asıl büyük hedefi, sosyal ve ekonomik faaliyetleri tekrar başlatmak. Dassault Systèmes’in bu şekilde belirlediği strateji koronavirüs sonrası dönemde dijital olanakların nasıl kullanılacağı ve dijital teknoloji üreten şirketlerin nasıl davranması gerektiği konusunda da önemli bir örnek oluşturuyor.