Koronavirüs Zamanında İşinizi Ayakta Tutmanın Yöntemleri

    0
    37

    Dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgını şirketleri önlem olarak ya ölçek daraltmaya ya da tamamen kapanmaya zorluyor.

    Nitekim 23 Mart itibariyle, ocak ayının aynı dönemine göre ABD’de faaliyetlerini durduran işyeri sayısı yüzde 40 oranında arttı.
    İşyeri sahipleri de umutlu değil. Küçük ölçekli işletmelerin yüzde 76’sı bu salgından olumsuz etkilendiklerini kaydediyorlar.

    Ancak risk yönetim uzmanı Nicholas Bahr’a göre, işyerleri kitlesel izolasyonun ne kadar süreceği ve hükümetlerin kendilerine bu süreçte nasıl yardım edeceğini beklerken, hayat normale döndüğünde hazırlıklı olmak için bazı önemler alabilirler. İşte Barr’ın konuyla ilgili 7 tavsiyesi:

    Çalışanlarınıza özen gösterin: Çalışanlarınızla “güçlü ve kesintisiz” iletişim kurun. Onların virüsten şahsen nasıl etkilendiklerini sorun ve mümkünse, onları nasıl desteklemeyi planladığınızı açıklayarak güvence verin.
    Bir yönetişim sistemi oluşturun: Duygusal tepkilere değil de verilere dayanan bir yönetişim sistemi oluşturun.

    Risk değerlendirmeleri yapın: Mevcut bir risk değerlendirmeniz varsa bile, bu duruma uygun olmayabilir. Salgın sırasında insanları, finansı, teknolojiyi ve operasyonları korumak için gereken hijyen ve güvenlik önlemlerine odaklanan yeni bir risk değerlendirmesi yapın.

    Dış iletişime önem verin: Bahr, “Kriz sırasında en önemli emteanız güvendir” diyor. Tüm müşterileri, paydaşları ve genel olarak kamuoyunu salgınla mücadelede gerekli önlemleri aldığınıza dair güven duymalarını sağlayın. Bunun için sosyal medya mükemmel bir platform olabilir. Müşterileriniz de burada fikirlerini paylaşabilirler.

    Tedarik zincirlerini değerlendirin: Müşterileriniz hâlâ müşterileriniz olarak duruyor mu ve bu koşullarda sizden neler bekliyorlar. Daha sonra da bu talepler doğrultusunda tedarikçilerinize size neler sunabileceklerini sorun.

    Operasyonel riskleri gözden geçirin: İşinizin tüm operasyonel yönlerini değerlendirin ve sosyoekonomik görünüm düzelir düzelmez hazır olabilmeniz için bir ön kontrol listesi hazırlayın.

    Bu zamanı verimli hale getirin: Daha önce zamanınız olmadığı için üzerinde düşünemediğiniz yeni hizmet ve prosedürler geliştirmeye odaklanın. Çalışanlarınızı da bu sürece dahil ederek, onların kendilerini üretken hissetmelerini sağlayın.

    Yeni bir iş ortamı

    Bu arada, kurumsal strateji danışmanlık şirketi Fortune Advisors’ın CEO’su Greg Milano, iş dünyasının toparlanma stratejisinin üç ana adımda özetlenebileceğini kaydediyor: Ayakta kalma, iyileşme ve fırsatlardan yararlanma.

    Milano’ya göre, iş dünyasının ilk önce nakit akışı ve likidite konularını halletmesi gerekiyor. İkinci adım, teknolojinin modernizasyonu gibi olası iyileşme alanları hakkında düşünmek. Ve son olarak, bu süreçten en az etkilenenler için yeni iş fırsatlarından yararlanma zamanı olabilir.
    Greg Milano, ayrıca salgın sonrası yeni bir iş modelinin doğacağını da sözlerine ekliyor.

    İlk olarak daha fazla sayıda şirket uzaktan çalışmaya başlayacak. Evden çalışma düzeni daha uygulanabilir hale gelecek.

    Bu da tabii ki teknolojinin hızlı gelişimiyle sağlanacak.

    Üçüncüsü, tedarik zincirlerinin küresel şoklara karşı daha dayanıklı hale gelmesi için küreselleşmenin yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor.
    Ve son olarak, şirketlerin uzun vadeli planlamayla daha sağlam bir yapı edinmeleri gerekiyor.

    Bahr’a göre iş dünyası için kısa vadeli görünüm belirsiz olsa da, kendisi iyimser. “Unutmayalım ki, tünel karanlık olsa da, buradan mutlaka çıkacağız” diyor. (Kaynak: cnbc.com)