Körfez ülkelerinden rekor bono ihracı

    0
    30

    Petrol fiyatlarındaki düşüşle sıkıntılı günler yaşayan Körfez Arap ülkeleri rekor miktarda bono arzıyla yabancı yatırımcılardan fon sağlamaya çalışıyorlar.

    Bloomberg’te yer alan haberde, bölgede hem devlet tahvili hem de özel sektör bono satışının bu yıl 70 milyar dolara ulaşacağı ifade ediliyor; oysa bölgede ihrac edilen bonoların değeri son on yılda ortalama 25 milyar dolardı.

    Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Abu Dabi merkezli yatırım kuruluşu Waha Capital’in sermaye piyasaları direktörü Mohamed El Jamal, bonoların fiyatının yerel ya da bölgesel alıcılar tarafından değil, uluslararası yatırımcılar tarafından belirleneceğini söylüyor.

    Petrol fiyatları yüksek ve likiditenin de bol olduğu zamanlarda, normalde bölgedeki tahvillerin alıcıları altı ülkeli Körfez İşbirliği Konseyi’nin üyeleriydi. Ancak enerji fiyatlarındaki düşüş bölgedeki finans endüstrisinin elindeki nakit miktarını azalttı.

    Kuveyt’ten Katar’a, ülkeler düşen petrol ve doğalgaz fiyatlarını telafi etmek için bono ihrac ederken, Emaar Properties ve DP World gibi şirketler bu yıl yatırım için gereken sermayeyi elde etmeyi başardılar. Suudi Arabistan da ekimdeki ilk uluslararası bono ihracında en az 10 milyar dolarlık gelir sağlamayı bekliyor.