Kopuz: PPK toplantısında faiz oranlarının değişmeyeceği görüşü hakim

0
45

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, yaklaşan genel seçim sürecine ilişkin, “Tüm iş dünyasına sesleniyorum; birliğimizi dirliğimizi koruyalım, güçlendirelim. Provokasyonlara ve ayrıştırıcı çağrılara kulak asmayalım. Özellikle bu hassas dönemlerde sağduyulu olalım. Çünkü, hepimiz aynı gemideyiz ve bu ülke hepimizin” dedi.
 
Kopuz, İSTİB nisan ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin genel seçimlere hazırlandığını belirterek, “Siyasi partiler adaylarını açıkladılar ve artık seçim yarışı başlayacak. Seçimin şimdiden ülkemize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. İnanıyorum ki siyasi istikrar sürecek ve Türkiye ekonomik büyümesini sürdürecektir” diye konuştu.
 
Mart ayı ihracat verisinin, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 14 gerilediğini ifade eden Kopuz, şunları kaydetti:
 
“Bu gerilemenin sadece 1,3 milyar doları euro/dolar paritesindeki gerilemeden geliyor. Öte yandan geleneksel ihracat pazarlarımızdaki sıkıntılar yetmezmiş gibi euronun değer kaybından da etkileniyoruz. Bununla birlikte, Suudi Arabistan ve ABD’ye yaptığımız ihracat hacmindeki ciddi artış, Türk ihracatçısının parite tahminlerine bağlı olarak dolar bazlı coğrafyalara ihracat yapmaya ağırlık verdiğine işaret ediyor.
 
TÜİK’in açıkladığı şubat ayı dış ticaret verisinin anlamı, uluslararası derecelendirme kuruluşlarının takip ettiği cari açık konusunda değişen, aleyhimize bir tablo yok. Yarın Avrupa piyasaları kapandıktan sonra uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye değerlendirmesi açıklanacak. Moddy’s’in dikkate aldığı, bütçe açığı ve kamu borç stoku, mali disiplin, finansal istikrar, cari açık ve bankacılık sektörümüzün mali yapısı gibi konu başlıklarında, Türkiye ekonomisinin performansı stabil, yani kabul edilebilir standartlarda devam ediyor.”
 
Kopuz, bu nedenle Moody’s’in Türkiye’nin uluslararası derecelendirme notunu “yatırım yapılabilir ülke notu” düzeyinden, bir ya da iki basamak aşağı çekmesi beklenmediğini anlatarak, Fed’den nedeniyle küresel piyasalar zorlu bir etaptan geçerken bunun gelecek 6 ay için Türkiye’nin elini güçlendirecek bir durum olduğunu söyledi.
 
Ekonomistlerin açıklamalarına bakıldığında, ağırlık olarak Merkez Bankası’nın açıklanan mart ayı enflasyon verileri sonrasında “temkinli” duruşunu koruyacağı ve Para Politikası Kurulu toplantısında faiz oranlarını değiştirmeyeceği görüşünün hakim olduğunu aktaran Kopuz, “Benim beklentim 0,25 baz puanlı da olsa bir düşüş olması yönünde. Tabii bu arada hükümetimizin açıkladığı teşvik ve üretim paketindeki yeniliklerin bir an önce hayata geçirilmesi de en önemli beklentimiz. Çünkü ekonomik ve siyasi istikrarın sürdürülmesi doğrudan buna bağlı” değerlendirmesinde bulundu.