Kolay İK’dan Şirketlere  Ücretsiz Mevzuat Rehberi 

0
241
Kolay İK CEO’su Çağlar Yalı

Çalışma hayatını düzenleyen İş Kanunu, İşsizlik Sigortası Kanunu, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gibi pek çok kanunla bağlantılı mevzuatları doğru uygulamak şirketler için milyonları bulan maddi-idari cezaların önüne geçiyor. Şirketlere bu alanda destek olmak için tamamen ücretsiz bir mevzuat rehberi hazırlayan insan kaynakları ve personel yönetim platformu Kolay İK’nın CEO’su Çağlar Yalı, 50 kişilik bir şirkette fazla mesai ücretlerinin mevzuata uygun şekilde ödenmemesinin cezasının yıllık 2,69 milyon TL’yi geçtiğine dikkat çekti.

İş ve sosyal güvenlik alanındaki mevzuat ve kanun hükümleri kendi yapısı içerisinde birçok farklı kola ayrılıyor ve dönem dönem değişebiliyor. Bu mevzuatlara hakim olmamak veya değişikleri gözden kaçırmak ise bordroların yanlış hazırlanmasından çalışanlar ve işverenler arasındaki ihtilaflı durumlarda yüksek miktarlarda ceza ödemeye kadar bir dizi kritik soruna yol açabiliyor. 2 binden fazla şirkette 4.500’den fazla İK yöneticisi ve 180 binden fazla çalışan tarafından kullanılan insan kaynakları ve personel yönetim platformu Kolay İK tarafından hazırlanan Kolay Mevzuat sayfası, bordro ve mevzuat süreçlerini basitleştirip hata yapmayı önleyen bir rehber niteliği taşıyor. 

Çağlar Yalı: “Mevzuatlar hem işverenlerin hem de çalışanların haklarını koruyor”

Kolay İK CEO’su Çağlar Yalı, “Çalışma hayatını düzenleyen İş Kanunu, İşsizlik Sigortası Kanunu, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gibi pek çok kanun bulunuyor. İnsan kaynakları departmanları bu kanunlar ve mevzuatlar çerçevesinde ücret ödemelerinden yasal izinlere, teşvik hesaplarından fesih koşullarına kadar pek çok süreci yönetiyor. Bu kanun ve mevzuatlar aynı zamanda çalışan bordrolarının her ay doğru ve eksiksiz hesaplanmasından olası bir ihtilaflı işten ayrılma durumunda her iki tarafın da haklarının korunmasına kadar tüm süreçlerin sağlıklı bir şekilde yürütülmesini sağlıyor. Ancak kanunların tamamının bilinmemesi ve değişen mevzuatlar nedeniyle zaman zaman işverenler ile çalışanlar karşı karşıya gelebiliyor. Ayrıca yanlış bir hesaplama dolayısıyla işverenler çok büyük miktarlarda cezalar ile karşı karşıya kalabiliyor. Biz Kolay İK olarak kullanıcılarımıza mevzuat danışmanlığı hizmeti sağlıyoruz. Bu hizmetimizin yanı sıra herkesin kullanımına açık olan, ücretsiz bir mevzuat rehberi de hazırladık. Kolay Mevzuat isimli bu rehberimiz sayesinde işverenler, İK departmanları ve çalışanlar, iş kanunuyla ilgili detaylara hakim olabiliyor. Bu sayede hem işverenlerin hem de çalışanların hakları korunuyor” dedi.

“İK süreçlerini dijitalleştirmek doğru hesaplama yapmayı sağlıyor”

İş kanunlarına ve mevzuatlara uygun olarak hareket etmemenin büyük para cezalarını beraberinde getirdiğini vurgulayan Yalı, “Bir örnek ile açıklamak gerekirse fazla mesai ödemelerini mevzuata uygun şekilde hesaplamayan, eksik veya hatalı ödeme yapan 50 kişilik bir şirket, 4857 sayılı İş Kanunu’nun ilgili maddeleri gereğince yıllık 2,69 milyon TL’lik bir ceza ile karşı karşıya kalabilir. Bunlara ek olarak Gelir Vergisi Kanunu ilgili hükümlerine muhalefetten dolayı ek para cezaları ve çalışanla ihtilaf sonucu ortaya çıkan cezalar da söz konusu olabilir. Dolayısıyla iş süreçlerini kanun ve mevzuatlara uygun bir şekilde gerçekleştirmek cezalardan kaynaklanan maddi yükün önüne geçtiği gibi iş yeri barışına da katkı sağlıyor” diye konuştu.

Yalı ayrıca İK süreçlerinin manuel olarak yürütülmesinin hata payını artırdığına, bordro hesaplama, izin yönetimi gibi işlerin dijitalleştirilmesinin ise doğru ve eksiksiz hesaplama yapmayı sağladığına dikkat çekti. 

Kolay Mevzuat sayfasına www.kolayik.com/mevzuat adresi üzerinden erişilebilir.