Koç Holding’te Tüpraş etkisi

0
77

Koç Holding, 2016 yılının ilk çeyreğinde konsolide bazda toplam 14.1 milyar TL gelir elde ederken, 515 milyon TL ana ortaklık payı net dönem kârı gerçekleştirdi. 

Koç Holding’in ilk çeyrek karı 758 milyon TL’lik piyasa beklentisinin altında kaldı. Koç Holding’in karındaki düşüşte Tüpraş’ın karının zayıf gelmesi etkili oldu. Tüpraş 79 milyon TL net kar açıklarken piyasa beklentisi 468 milyon TL seviyesindeydi. Koç Holding hisseleri ilk seansta yüzde 3,14, Tüpraş hisseleri ise yüzde 5,4 oranında değer kaybetti.

Ak Yatırım, net kârdaki sapmanın 26 milyon TL vergi yükümlülüğünden kaynaklandığını bildirdi.  Ak Yatırım’ın değerlendirmesinde şu ifadelere yer verildi: “1Ç15’de 319 milyon TL vergi geliri söz konusu idi. 1Ç16 ciro yıllık %3 büyüme ile 14,05 milyar TL olarak gerçekleşti ve ortalama piyasa beklentisi olan 13,43 milyar TL ve Ak 
Yatırım beklentisi olan 13,57 milyar TL’ye paralel açıklandı.

Enerji bölümü cirosunun %4 daralma ile 12,59 milyar TL olarak gerçekleşmesi burada etkili oldu. Kombine faaliyet kârı yıllık %25 büyüme ile 1,99 milyar TL olarak gerçekleşti. Enerji bölümdeki yıllık %9 daralmaya rağmen, Dayanıklı tüketimde %80, otomotivde %25, ve finans da %20 büyümelerle bu sonuç elde edildi.”

TÜPRAŞ İÇİN BEKLENTİLERDE AŞAĞI YÖNLÜ REVİZYONA GİDİLDİ
Ak Yatırım ile Oyak Yatırım Tüpraş için tavsiyesini ‘Endeksin üzerinde getiri’den ‘Endekse Paralel Getiri’ye revize etti. BNP Paribas Tüpraş için hedef fiyatını 80 TL’den 75 TL’ye, tavsiyesini ‘Al’dan ‘Tut’a indirdi.

Oyak Yatırım tarafından yayımlanan raporda özellikle motorin marjlarındaki zayıf seyrin şirketin 
faaliyet karlılığını olumsuz etkilediği bildirildi.

Raporda şu görüşlere yer verildi: “Şirketin VAFÖK rakamı ilk çeyrekte 398 milyon TL seviyesinde gerçekleşirken piyasa beklentisi 669 milyon TL seviyesindeydi. İlk çeyrekte Akdeniz marjları varil başına 3.84 dolar olurken Tüpraş net marjı ise 2.81 dolar seviyesinde gerçekleşti. Şirket ilk çeyrek rakamları sonrasında tüm yıl için 
rafineri marjı beklentisini varil başına 5.5-6.0 dolar seviyesine çekti. Bu gelişmeler ışığında biz de Tüpraş için rafineri marjı beklentimizi 5.7 dolar seviyesine çekiyoruz. Bununla birlikte hedef fiyatımızı ise 81.50TL seviyesinden 79.0TL seviyesine revize ederken tavsiyemizi ise Endeksin Üzerinde Getiri’den Endekse Paralel Getiri’ye indiriyoruz.”

KOÇ HOLDİNG İLK ÇEYREKTE 1,4 MİLYAR TL YATIRIM YAPTI
Koç Holding’in ilk çeyrek finansal sonuçlarını değerlendiren Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, 2016 yılında yatırımlarına planladığımız şekilde devam ettiklerini belirtti.

Yılın ilk çeyreğinde 1.4 milyar TL yatırım yaptıklarını kaydeden Çakıroğlu, “Yatırım ve ihracat odaklı stratejimiz ile büyümede sürdürülebilirliğe odaklandık. Önümüzdeki dönemde de küresel büyüme vizyonumuz doğrultusunda var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Levent Çakıroğlu: “Tüpraş’taki yüksek üretim kapasitesi sayesinde yılın ilk üç ayında ülkemizin benzin talebinin tümünü, motorin talebinin ise yüzde 47’sini karşıladık.”

Faaliyet gösterdikleri sektörlerin dinamiklerini yakından takip ettiklerine dikkat çeken Levent Çakıroğlu, rafinaj sektöründe 2016 yılının zorlu başladığını aktarırken, şöyle devam etti: “Global ürün stoklarının artması ve ılıman kış koşullarının talebi etkilemesi ile Akdeniz piyasasında ürün – fiyat rasyoları zayıfladı. Dolayısıyla da gerek Akdeniz rafineri marjı, gerekse Tüpraş net rafineri marjı geçen yıla göre geriledi. Tüpraş’ın geçtiğimiz yıl tamamlanan Fuel-Oil Dönüşüm Projesi’nin de katkısıyla ilk üç aylık dönemde kapasite kullanım oranı planlı ve plansız bakım duruşlarına karşın yüzde 99,7 seviyesinde gerçekleşti. Tüpraş’taki yüksek üretim kapasitesi sayesinde; bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,6 artış gösteren benzin tüketiminde ülkemizin talebinin tümünü; yüzde 7,8 artış gösteren motorin talebinin ise yüzde 47’sini karşıladık.”

Levent Çakıroğlu: “Dayanıklı tüketim sektöründe iç piyasadaki büyüme dinamikleri devam ediyor”
Levent Çakıroğlu, dayanıklı tüketim sektöründe iç piyasadaki büyüme dinamiklerinin devam ettiğine de dikkat çekerken, Arçelik’in ilk çeyrekte satışlarını bir önceki yıla oranla yüzde 23 artırdığını belirtti. Bu artışta hem iç pazarın hem de ihracatın etkili olduğunu anlatan Levent Çakıroğlu şöyle devam etti: “Toplam satış gelirlerinin yaklaşık yüzde 60’ının yurtdışı gelirlerden sağlayan Arçelik inovasyon, Ar-Ge ve markalarına sürekli yatırım yapıyor. Gerek satış yaptığı coğrafyalardaki çeşitlilik, gerekse geniş ürün gamı ile başarılı büyüme stratejisini sürdürüyor.” 

“Otomotiv sektöründe iç piyasadaki yavaşlamaya karşın Ford Otosan ve Tofaş’ın cirosu ihracatın etkisiyle arttı.”
Levent Çakıroğlu otomotiv sektöründe geçtiğimiz yılkı rekor büyümenin ardından, ilk çeyrekte iç piyasada özellikle ticari araçlarda yavaşlama gözlemlediklerini belirtti. İç piyasadaki yavaşlamaya karşın ihracatın da etkisiyle ilk çeyrekte Ford Otosan’ın cirosunu yüzde 17, Tofaş’ın cirosunu yüzde 27 artırdığını açıklayan Levent Çakıroğlu, dayanıklı tüketimde olduğu gibi otomotiv satışlarında da toplam cironun yaklaşık yüzde 70’inin ihraç piyasalarından karşılandığını vurguladı. Çakıroğlu, “Hız kesmeden sürdürdüğümüz yatırımlarımız ve faaliyet gösterdiğimiz ihraç pazarlarımız ile ürün gamımızın çeşitliliği sürdürülebilir büyümeyi yakalamamızda önemli bir paya sahip” dedi.