KOBİLERİ GLOBALE TAŞIYACAK E-TİCARET YAZILIMLARI GELİŞTİRİYOR

0
1209
Ticimax E-Ticaret Sistemleri Kurucusu Cenk Çiğdemli

YAZILIM IHRACATI YAPAN TEKNOLOJI FIRMASI TICIMAX, ÖNCELIKLI HEDEFLERI ARASINA KOBI’LERI ALARAK, E-IHRACAT YAPAN FIRMALAR OLMALARI YOLUNDA ÇÖZÜMLERIYLE DESTEK OLUYOR. 2021 YILINDA 10 BIN YENI MÜŞTERIYI E-TICARET ILE TANIŞTIRMAYI PLANLAYAN TICIMAX, YURTDIŞI YATIRIMLARINA DEVAM EDIYOR.

YAZILIM IHRACATI YAPAN teknoloji firması Ticimax, bulut e-ticaret ve e-ihracat yazılımlarının yanı sıra bulut depo çözümleri, native mobil uygulamalar, CMS uygulamaları ve e-ihracat modülleri gibi birçok yan ürün de geliştiriyor ve ekosistemle buluşturuyor. Türkiye’de 2,5 milyon KOBİ olduğunu

ve bunun sadece yüzde 1’inin e-ihracat yaptığını söyleyen Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucusu Cenk Çiğdemli, “Bu oranı yüzde 10’a çıkarmak bile ülkemize muazzam bir döviz girişi anlamına gelir” diyor ve ekliyor: “Avrupa’da perakende internet alışverişinin yüzde 71’i sınır ötesinden yapılıyor. ABD’de

bu oran yüzde 80’lere varıyor. Bu da Türk KOBİ’ler için potansiyel pazar demek. Önceliğimiz KOBİ’leri online ticaret kanallarına taşımak.” Çiğdemli ile Ticimax’ın büyüme stratejilerini, e-ticaret ekosistemindeki gelişmeleri ve fırsatları konuştuk.

Ticimax bünyesinde yapılan çalışmalardan bahseder misiniz? Merkez binası İstanbul Ataşehir’de yer alan Ticimax’ın, 120+ çalışanı, 500+ bayisi, 100+ iş ortağı ve Boğaziçi Üniversitesi Teknopark’ında Ar-Ge merkezi bulunuyor. Ticimax Akademi ile ücretsiz e-ticaret eğitimleri veren, yüzde 100 Türk mühendisliği ile geliştirilmiş yazılımlarla dünyaya açılan bir e-ticaret teknolojileri firmasıyız. 10 binin üzerinde e-ticaret ve e-ihracat sitesine altyapı hizmeti sağlıyoruz. Küçük işletmeler, KOBİ’ler, perakendeciler ve e-ticaret hacmi olan her ölçekten işletmeye hizmet veriyoruz.

E-ihracat yapan müşterilerimizin sitelerini 100 ayrı ülke üzerinden yayınlayabiliyoruz ve globalde görünür olmak, internet üzerinden yurtdışına satış yapmak isteyen her ölçekte firma ve bireysel satıcıları destekliyoruz. Türkiye’de altyapı sağlayıcıları arasında yüzde 50 gibi bir pazar payımız var.

Geliştirdiğimiz yeni modüllerle müşterilerimize sınırsız ticaret deneyimi sunuyoruz. Pandemi döneminde sunduğumuz “omni channel” lojistik çözümlerimiz

ve yenilikçi teknolojilerimiz ile müşterilerimizin maliyetlerini düşürüp, satışlarını arttırdık. Kurduğumuz yapıyla, e-ticaret sitesi -mağaza- pazaryerleri tüm satışları tek
yapıda birleştirdik ve stokları ortak kullandırdık.

Lojistik yazılımımızı kullananlar daha az iş gücü ile hatasız ve hızlı

sipariş gönderimlerini de yaptı.
Mevcut ihtiyacımız olan kapasitemizin dört katı büyüklüğünde yaptığımız
yeni altyapı ile daha da hızlı hizmet veriyoruz. Yaptığımız yatırımlar ve güvenlik sertifikaları ile birlikte Ticaret Bakanlığı’nın çıkarttığı güven damgasını müşterilerimiz artık Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’den herhangi
bir sızma testi yaptırmadan alabiliyor. Ayrıca e-ticarete yeni başlayacak olan işletmelerin bazı paketlerimizde güven damgası bedelini de biz ödüyoruz.

2020 yılı Ticimax için nasıl geçti? 2021 yılı hedefleriniz nelerdir?
2020’de Türkiye’de 40 bine yakın yeni e-ticaret sitesi açıldı. 2019 yılı ile 2020 yılını oransal olarak kıyasladığımızda, e-ticaret yapan firmaların toplam cirolarındaki artışın üç kat olduğunu görüyoruz. Firma sayısıyla oransal bir kıyaslama yaptığımızda, firma başına toplam cironun 2019 yılına göre iki kat arttığını söyleyebiliriz. Pandemi nedeniyle e-ticaret sektörünün hızla büyümesiyle, biz de hızlı büyüdük. 2020 yılında yüzde 130 oranında büyüme yakaladık. Ekibimiz yüzde 30 oranında genişledi.

Küresel perakende e-ticaret hacmi 2.4 trilyon dolar. 2021’de 4.5 trilyon dolar olması öngörülüyor. Ana hedefimiz, KOBİ’lerin e-ihracat yapan firmalar olması yolunda destek olmak. 2021’de yurtdışı yatırımlarımıza da devam edeceğiz. Ayrıca bu yıl TOBB ile e-ticarete yeni başlayacaklara yönelik bir işbirliği gerçekleştirdik. İşbirliği çerçevesinde, yeni yılda e-ticaret paketi alacakların “Güven Damgası” ücretlerini Ticimax ödeyecek.

E-ticaret ekosisteminin şu anki durumuyla ilgili görüşleriniz nelerdir? Salgının e-ticaret ekosistemi üzerindeki kalıcı etkileri neler olacak?


Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de online ticaret kanalları hem B2B hem de B2C tarafında eşzamanlı olarak hızlı bir büyüme ivmesi yakaladı. Pandemi bu hızı katladı. Ancak hala yolun başındayız. Daha çok işletmenin dijitalleşmesi, satışlarını internet üzerinden gerçekleştirmesi gerek. Tüketiciler e-ticaretin sunduğu avantajlara alıştı, büyüme kalıcı olacak ve pandemiden sonra da devam edecek. Artık işletmeler sadece Türkiye’ye değil, dünyaya satış yapmalı. Bu yıl sınır ötesi online ticaretin de çok hızlı gelişeceğine inanıyorum.

E-ihracat yapmak isteyenler için devlet teşviklerimiz çok iyi. Kasım 2020’de Resmi Gazete’de yer alan “bazı alacakların yeniden yapılandırılması ile bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında kanun” ile mikro ihracatçıya yüzde 50 vergi muafiyeti getirildi. Bunun dışında Amazon ve Alibaba gibi global pazaryerlerinde üyelik açanların, bu platformlardan mikro ihracat yapanların üyelik bedellerinin yüzde 50- 70 arası devlet tarafından karşılanıyor. Üyelik ücreti talep eden e-ticaret sitelerinin üyelik masraflarıyla ilgili olarak Ekonomi Bakanlığı’nın destek programı sayesinde üyelik ücretini geri alabilirsiniz. Yurtdışına yönelik yapılan internet reklamlarının da yüzde 60’ına kadarını devlet ödüyor. Ticaret Bakanlığı tarafından verilen teşvikler için Ticaret Bakanlığı’na veya İhracatçı Birlikleri’ne başvuru yapılabilir.

Gelecek dönem için e-ticaretteki gelişmeler sizce neler olacak? Sektörün önündeki riskler nelerdir?
E-ticaretin önündeki tek risk, güvenilir ve kurumsal olmayan firma ya da şahıslara yaptırılan e-ticaret siteleri olabilir. Bunlar firmaları da, e-ticaret yapan işletmeleri de e-ticaretten soğutabilir. Ayrıca kötü hazırlanan e-ticaret siteleri, kötü bir kullanıcı deneyimi yaşatacağından alışveriş yapan kullanıcıları da etkileyecek. Bu tarafa ciddi yatırımlar yapılması gerekiyor. Bu yatırımlardan sonra 1000-1500 TL’ye e-ticaret sitesi yapmak mümkün değil. E-ticarette öncelikli hedef güvenliği sağlamak olmalı. Aksi halde firmalar KVKK kapsamında çok ciddi cezai yaptırımlarla karşılaşacak.

Fırsat dediğimizde ise e-ticaret özellikle sınır ötesi e-ticaret çok
büyük fırsatlar sunuyor. İnsanlar artık dünyanın bir ucundan bir başka ucuna internetten sipariş verip, kargosunu hemen teslim almak istiyor. E-ihracat bu nedenle var. Özellikle de KOBİ’ler için kur farkını hızla avantaja çevirmenin bir yolu da sınır ötesi online ihracat. Burada yıkıcı inovasyon, ödeme teknolojilerinden veya lojistik teknolojileri tarafından gelebilir.

En sık hangi sektörlerden e-ticaret yazılımı konusunda talep alıyorsunuz? E-ticaret sektörüne girecek KOBİ’lere neler tavsiye edersiniz?

Tekstil başta olmak üzere ayakkabı, çanta, aksesuar, mobilya, gıda, elektronik gibi her sektörden talep geliyor. Web sitesi kurabilen hemen herkes e-ticaret sitesi yaptığı iddiasında olabiliyor. İnsanlar da işin teknik kısmına çok hakim olamadıkları için bir e-ticaret sitesi yaptırmanın, işleri online kanallara taşımaya yeteceğini düşünüyor. Bu bakış açısı maalesef e-ticarette hem satıcılar hem de müşteriler açısından birçok soruna yol açıyor ve e-ticaretin kalitesini, sürdürülebilirliğini etkiliyor. Güvenlik açıkları sitenin iş yapmasını tamamen engelleme noktasına kadar getirebiliyor. Sektörde açık kaynak kodlu e-ticaret yazılımları mevcut. Bu da e-ticaret gibi güvenin esas olduğu bir sektörde ciddi bir sorun yaratıyor.

E-ticaret işi, 7/24 teknik destek alabileceğiniz altyapı firmalarıyla çalışmanızı gerektiren bir iş. Bu iş sadece altyapıyı kurmakla da bitmiyor. Ticimax Akademi bünyesinde müşterimiz olsun ya da olmasın isteyen herkese ücretsiz e-ticaret ve e-ihracat eğitimleri veriyoruz. 24 saat ulaşabilecekleri destek hizmeti veriyoruz. Bu şekilde ekosistemi kaliteli bir şekilde büyütmeyi hedefliyoruz. Özellikle KOBİ’lerin e-ticarete ve e-ihracata başlamalarını çok önemsiyoruz, bu konuda ücretsiz farkındalık seminerleri düzenliyoruz. KOBİ’lere tavsiyem öncelikle profesyonel bir altyapı firmasıyla çalışmaları. İşin geri kalanı ticaretin genel kurallarını kapsıyor.

E-ihracat konusunda başı çeken ülkeler ve kategoriler hangileri, gözlemleriniz neler? Pandemi kriziyle Çin’e olan talep düşerken, Türkiye’ye olan talep de artışlar gözlendi. Peki, pandemi krizi sonrası e-ihracat alanında nasıl bir değişim bekliyorsunuz?

Özetlemek gerekirse, İngiltere e-ticaretle ilk tanışan ülkelerden biri olduğu için e-ihracat hedefi olarak seçilebilecek bir ülke. Almanya da öyle. Nüfusun yarısından fazlası diğer Avrupa ülkeleri ve Kuzey Amerika başta olmak üzere yurtdışından online alışveriş yapıyor. Fransa ve İtalya dijital vitrine bakarak alışveriş yapan ülkeler. Onlara kendi dillerinde site yaptırmalısınız. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün ve Kuveyt’in başı çektiği Ortadoğu e-alışveriş pazarı da Türkler için çok büyük fırsatlar sunuyor. Giyim ve gıda en çok tercih edilen kategoriler olmakla birlikte düğün alışverişi gibi özel kategorilerde hizmetler sunan e-ticaret siteleri de Körfez Ülkeleri’nde yoğun olarak tercih ediliyor.

Çin ise özellikle lüks segmentte üreticiler için avantajlı bir pazar. 1,5 milyar nüfuslu Çin’de kaliteli ürünlere para harcamak isteyen 350 milyon insan yaşıyor. ABD dünyada e-ticarete katılım oranı en yüksek olan ülke hiç kuşkusuz. Son derece bilinçli tüketiciler, Amerika pazarına girmek istiyorsanız, güven verici müşteri ilişkileri ve hızlı teslimat kalite standartlarını yüksek tutmanız gerek. Pandemi sürecinde Türkiye’ye yönelmiş talepler de kalıcı olacak, hizmet kalite standartları yüksek tutulduğu sürece yeni kazanılan sınır ötesi müşteriler bizi terk etmeyecek.

Büyüme planlarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?
Ticimax olarak önceliğimiz ülkemize pozitif etki yaratacak işler yapmak. Bunun başında ülkemizdeki işletmelerin dijitalleşmesi ve e-ihracat yaparak dünyaya satış yapmalarını sağlamak geliyor. 2021 yılında
10 bin yeni müşteriyi e-ticaret ile tanıştırmayı ve ciromuzu iki katına çıkartmayı hedefliyoruz. Bayi ağımız ve yaptığımız iş birlikleri ile 2020 yılında yüzde 100’lük bir büyüme gerçekleştirdik. 2021 planlarımızda da bayi ağımızı genişletmek ve iş birliklerimizi arttırmak var. Çok yakında yaptığımız önemli bir global iş birliğini de açıklayacağız. Birkaç ay içerisinde duyurmayı planladığımız yeni ürünlerimiz de çıkıyor. Bu ürünler ile hem Ticimax’ın hem de Ticimax kullanan işletmelerin kârlılığını arttırmayı hedefliyoruz. Yurtdışı açılımlarımıza da hız verip, dünyada da en çok kullanılan e-ticaret yazılımı olmak istiyoruz.