‘Kıyamet Ambarı’ kömürün güvencesinde

    0
    30

    Dünyanın en kuzey yerleşim birimi olan Norveç’in Longyearbyen kasabasında bulunan Svalbard Tohum Bankası, soğutmada bölgedeki kömürü ana enerji kaynağı olarak kullanıyor.

    Svalbard Tohum Bankası’nın yönetiminden sorumlu Norveçli yetkililer, dünyanın “en güvenli ambarı” olarak nitelendirilen tohum bankasıyla ilgili bilgi verdi.

    Norveç’te “Kıyamet Ambarı” olarak da adlandırılan sistemin yönetimini üstlenen ve Nordik Gen Bankası’nda koordinatör olarak çalışan Asmund Asdal, tahıl ambarının 2 bin nüfuslu bir kasabada kurulu bulunduğunu ve Longyearbyen halkının kullandığı elektrik sistemine bağlı soğutulduğunu söyledi.

    Asdal, ambarın bulunduğu Svalbard bölgesinde kömür üretildiğini belirterek “Tohumlar bir dağın dehlizlerinde depolanıyor. Bu alanda sıcaklık eksi 18 dereceden daha fazla olmamalı. Zaten bölgenin normal koşullardaki sıcaklığı da yaklaşık eksi 4 civarında, geriye kalan eksi 14’lük kısmı da ekstra soğutma sistemleri kurarak gerçekleştiriyoruz. Bunun için gereken enerjiyi, bölgede kömürle çalışan elektrik üretim santrali sağlıyor. Böylece işletme faturalarımız da kabarık olmuyor.” ifadesini kullandı.

    Türkiye en çok tohum gönderen 15. ülke
    Svalbard Tohum Bankası, Plataberget Dağı’nın yaklaşık 120 metre içerisinde yer alıyor.
    Kuzey Kutbu’na yaklaşık bin 200 kilometre uzaklıktaki tesis, 2 milyar 250 milyon tohum türünü depolayabilecek kapasiteye sahip bulunuyor.

    Olası felaketlerle yeryüzündeki bitki örtüsü ve ürün çeşitliliğinin tamamen yok olması riskine karşı kurulan tohum bankası için Norveç, 9 milyon dolar harcadı.

    Projeyi çok sayıda ülke desteklerken Türkiye, depoya en çok tohum gönderen 15. ülke olarak dikkati çekiyor. Türkiye, ambara bugüne kadar toplam 7 milyon 616 bin 532 tohum örneğiyle katkıda bulundu.