Kimlik bilgilerinin paylaşılmasına yasal sınırlama geliyor

0
17

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, milyonlarca vatandaşın kimlik bilgilerinin çalınmasıyla ilgili olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturmanın sürdürüldüğünü belirterek, ‘Bundan sonraki seçimlerde vatandaşlarımızın kimlik ve bilgileri herhangi bir siyasi partiyle de bugünkü usul ve yöntemle paylaşılmayacak. Buna yasal sınırlamalar getireceğimizi buradan ifade etmekteyim’ dedi. 
   
Muş Havaalanı’nda Vali Seddar Yavuz, Belediye Başkanı Feyat Asya (AKP), Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Sönmez, tarafından karşılanan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, valiliğe geçti. Anı defterini imzaladıktan sonra 
açıklamalarda bulunan Bakan Bozdağ, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının kimlik bilgilerinin çalınmasıyla ilgili olarak yapılan çalışmaları anlattı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının konuya ilişkin soruşturma başlattığını ve bu soruşturmanın sürdüğüne işaret eden Bakan Bozdağ şunları söyledi:
   
‘Yayınlanan kişisel verilere baktığımızda, sayıya baktığımızda, rakam 2009 seçim, 2011 seçim rakamlarına çok yakın duruyor. Bunlarla ilgili inceleme sürüyor. Şu anda yayınlananlar içerisinde 18 yaşın altında isimler var mı, yok mu, bunlara bakılıyor. Eğer 18 yaşın üstündeki isimlerden oluşuyorsa bu tartışmasız bir şekilde seçmen listesi anlamına gelir. Bunu savcılık araştırıyor. Nasıl sızdı, veya ele geçirildi? Bunun da adli soruşturma sonunda ortaya çıkacağına inanıyoruz.’
   
Yüksek Seçim Kurulu’nun, seçim zamanı bütün siyasi partilere seçmen isim ve listelerini verdiğini hatırlatan Bakan Bozdağ, ‘O nedenle YSK’nın verdiği o listelerden mi, partilere gittikten sonra mı başka ellere geçti veya başkaları partilerden mi bunu ele geçirdi, yoksa YSK’dan mı bir şekilde ele geçirildi veya başka bir yöntemle mi ele geçirildi, bunların tamamı adli soruşturma sonrası ortaya çıkacaktı’ dedi.
   
Bekir Bozdağ, seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütükleri hakkında kanunu, milletvekili seçimi kanunu, mali idareler seçim kanunu ve bunlara yardımcı olan yan düzenlemeler olduğunu belirterek, ‘Bakanlık olarak seçim kanunlarının tamamını tek bir kanun halinde düzenleme çalışmasını sürdürüyoruz’ diye konuştu. Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
   
‘Bu çalışma içerisinde, bundan sonraki seçimlere giderken YSK’nın paylaşacağı verilere de bir sınırlama getirmeyi planlıyoruz. Eğer mümkün olursa hiç bir veri vermeyiz. Eğer veri vermek ihtiyacı doğacaksa da, o zaman TC kimlik numaraları, adresler, doğum yeri, doğum tarihi, anne-baba ismi gibi kişiyi ismi dışında tanımlayan diğer verilerin tamamını gizlemek ve anonim hale getirilmek suretiyle sandık numarası ve isim listesi sadece paylaşılabilir. Bir alternatiftir bu. Hangi alternatifi tercih edeceğimize şu anda karar vermedik. Şunun bütün vatandaşlarımız tarafından bilinmesini istiyoruz. YSK, bundan sonra ki seçimlerde vatandaşlarımızın kimlik ve bilgilerini herhangi bir siyasi partiyle de bugünkü usul ve yöntemle paylaşmayacaktır. Buna yasal sınırlamalar getireceğimizi buradan ifade etmekteyim.’

‘CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKANIN AÇIKLAMALARI TALİMAT’ 
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın terör örgütünü destekleyenlerin vatandaşlıktan çıkarılacağı yönündeki söylemiyle ilgili de bir açıklamada bulunan Bakan Bozdağ, ‘Bizim yaptığımız açıklamalarla, Sayın Başbakanımızın yaptığı açıklamaları karşılaştıran siyasi şark kurnazlığı yapan siyasetçileri de görüyoruz. Bizim devlet geleneğimizde şöyle bir şey var. Cumhurbaşkanının açıklaması, Başbakanın açıklaması, Bakanlar ve devlet yönetiminde görev alanlar için bir talimat niteliğindedir. Ayrıca bir yazılı talimat vermelerine gerek yok’ dedi.
   
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Cumhurbaşkanı ve Başbakan bir yerde konuşma yaptığı zaman bütün bakanlıkların bunları takip ettiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
   
‘Kendileriyle ilgili bir konu gündeme gelirse, getirilirse o gündeme getirilen konuyu talimat kabul ederler ve o konuyla ilgili çalışma başlatırlar. Bu devletimizin kurulduğu günden beri süre gelen kadim bir geleneğidir. Devlet geleneklerini bilmeyen bazı siyasiler bunları da çarpıtmaktadırlar. Bizim vazifemiz bu ülkenin huzur içerisinde, sulh içerisinde, barış içerisinde yönetilmesi Türkiye’nin her türlü ihtiyacının karşılanması için vatandaşlarımızın her türlü beklentilerine pozitif cevap verilmesi için üzerimize düşenleri yapmaktır.’ 
   
Bakan Bozdağ daha sonra Adliye Sarayı, Muş Belediyesi ve Ak Parti İl Başkanlığı ile ziyaretlerini sürdürdü.