Kazakistan: Bizi Rusya’dan farklı değerlendirin

0
39

Kazakistan Merkez Bankası Başkanı Kayrat Kelimbetov, Rusya’nın, uğradığı yaptırımlardan dolayı uluslararası finansmana erişiminin kısıtlandığını, Kazakistan’ın ise uluslararası pazarlara erişiminin tam olduğunu belirterek, tenge ile rubleyi farklı değerlendirmek gerektiğini söyledi.

Kelimbetov yaptığı açıklamada, rublenin bir süredir dalgalı kur koridorunda olduğunu hatırlattı. Kazakistan’da ise durumun farklı olduğununa işaret eden Kelimbetov, daha önce yaptığı açıklamalarda, Rusya üzerinde artan yaptırımlar ve bu ülkeden sermaye çıkışlarından kaygılı olduklarını aktardığını, bu kez Rusya’nın uğradığı yaptırımlardan dolayı uluslararası finansmana erişiminin kısıtlandığını kaydetti. 

Kelimbetov, Kazakistan’ın ise uluslararası pazarlara erişimin tam olduğunun altını çizerek, tenge ile rubleyi farklı değerlendirmek gerektiğini vurguladı.

Şubat ayında yaptıkları yüzde 18-20’luk devalüasyonla aldıkları pozisyonun yeterince güçlü olduğunu ifade eden Kelimbetov, devalüasyonun, yıl içindeki petrol fiyatlarındaki düşüş ve rubledeki değer kaybı gibi riskler tahmin edilerek yapıldığını kaydederek, ikinci dalga devalüasyon için neden olmadığını söyledi.

Kazakistan Merkez Bankası şubat ayında para birimi tengeyi yüzde 18-20 devalüe etmiş, Kazak ekonomi otoriteleri Rus rublesideki değer kaybının söz konusu para politikası değişikliğinde etkili olduğunu bildirmişti. Uluslararası Para Fonu (IMF) Orta Doğu ve Orta Asya Şefi Juha Kahkonen Almatı’da yaptığı açıklamada, Kazakistan’ın 2014 yılı başlarken yaptığı tenge devalüasyonu için nedenler bulunduğunu ancak Kazakistan’ın yeni bir strese başvurmaya ihtiyaç olmadan para politikasını yöneteceğini düşündüğünü söylemişti.  

Kahkonen, Kazakistan’ın düşen petrol fiyatlarına karşı korunmasının Rusya’ya oranla daha fazla olduğunu kaydetmişti.

Kazakistan’ın Merkez Bankası’nın döviz rezervleri ise Yatırımlar ve Kalkınma Bakanı Asset Issekeshev tarafından 105 milyar dolar olarak açıklandı. Issekeshev, Ukrayna krizinin yol açtığı bölgesel belirsizlikler ve ülkenin önemli petrol sahası Kashagan’da üretimin durmasına yol açan sorunlara maruz kalan Kazakistan ekonomisinin 2014 yılı sonunu yüzde 5.25 büyümeyle kapatacağını tahmin ettiklerini bildirdi.