Katrilyonların karşılığı yalnızca 5 dolar

    0
    69

    Çin gazetesi Xinhua’nın haberine göre Zimbabwe merkez bankası, Zimbabwe dolarının tedavülden kaldırılmasının 15 Haziran itibariyle, Eylül sonuna kadar gerçekleşeceğini söyledi. 
     
    Zimbabwe rezerv bankası başkanı John Mangudya, “Banka müşterilerinin bankalarını ziyaret edip hesaplarındaki dengeyi kurmaları gerekiyor. Bankalarla iletişime geçtik ve hala, Rezerv Bankası olarak onayladığımız bütün bilgilere sahipler” dedi.
     
    İşlem, 2008’de vuran hiperenflasyon dönemini geride bırakmak için, ülkenin şu an ABD doları, Güney Afrika randı ve Botsvana pulasından oluşan bankacılık sisteminden, Zimbabwe banknotlarını tamamen çıkaracak. O dönemin resmi enflasyon rakamları yüzde 231,000,000’u gösterirken, bazıları güncel enflasyon oranının yüzde 4 milyarı geçitiğini söylüyor.
     
    Zimbabwe’yi 2008’de vuran hiperenflasyona maruz kalmak istemeyeceğinizden emin olabilirsiniz.
     
    Xinhua, 0-175 katrilyon arası Zimbabwe dolarına sahip her hesaba düz 5 dolar, yani bugünki kurla 13.5 TL ödeme yapılacağını bildirdi. Öte yandan kağıt paralarını evlerinde biriktiren Zimbabwe’liler, 2008’de basılmş banknoları için 250 trilyona 1 dolar oranı, 2009’dan kalma banknotları içinse 250’ye 1 dolar oranı verilecek.
     
    Zimbabwe’nin ekonomisi, 1987’den beri ülkeyi yöneten diktatör Robert Mugabe idaresinde hiperenflasyona maruz kalmıştı. Mugabe’nin fiyat kontrolü ve sonsuz para basımını kapsayan ekonomik politikası, Zimbabwe ekonomisini kargaşaya sürükledi. Hatta Mugabe’nin bir seferinde “Projeler için para bulunmazsa, biz basarız” dediği de kayıtlara geçmişti.