Kapasite kullanımı ve güven arttı

0
35

2015 yılı Mayıs ayında imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı, bir önceki aya göre 0,8 puan artarak yüzde 74,9 seviyesinde gerçekleşti. Böylece kapasite kullanım oranı son 7 ayın en yüksek seviyesine çıkmış oldu. Geçen yılın Ekim ayında da aynı seviye görülmüştü.

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre, İmalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmışkapasite kullanım oranı bir önceki aya göre 0,1 puan artarak 74,7 seviyesinde geldi.

2015 yılı Mayıs ayında imalat sanayinde faaliyet gösteren 2676 işyerine “İktisadi Yönelim Anketi” formu gönderilirken, 2194 katılımcıdan yanıt alındı. 2015 yılı Mayıs ayında mal gruplarına göre kapasite kullanım oranları değerlendirildiğinde, tüm mal gruplarında bir önceki aya göre artış görüldü.

Buna göre, kapasite kullanım oranı aylık bazda dayanıklı tüketim malları için yüzde 70,8’den yüzde 71,2’ye, dayanıksız tüketim malları için yüzde 71,2’den yüzde 71,3’e, tüketim malları için yüzde 71,1’den yüzde 71,3’e, gıda ve içecek sektörü için yüzde 68,9’dan yüzde 69,2’ye, ara malları için yüzde 74,9’dan yüzde 76,6’ya ve yatırım malları için yüzde 75,8’den yüzde 76,4’e geldi.
 
Kapasite kullanım oranı ana metal sanayinde yüzde 74,0’ten yüzde 75,8’e çıkarken, fabrikasyon metal ürünleri imalatında (Makine ve teçhizat hariç) yüzde 71,5’te kaldı.
 
REEL KESİM GÜVENİ 10 AYIN ZİRVESİNDE

​Reel Kesim Güven Endeksi mayıs ayında 109 puanla son 10 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre, endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, genel gidişat, son üç aydaki toplam sipariş miktarı ve mevcut toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken, gelecek üç aydaki üretim miktarı, gelecek üç aydaki toplam istihdam miktarı, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, mevcut mamul mal stoku miktarı ve sabit sermaye yatırım harcaması endeksi azalış yönünde etkiledi.

Yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde ve iç piyasa sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyrin güçlenerek devam ettiği gözlenmektedir. İhracat sipariş miktarında ise bir önceki ayda azalış bildirenler lehine olan seyrin artış bildirenler lehine döndüğü görülmektedir.   

Mevsim normallerine kıyasla yapılan değerlendirmelerde, mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmelerin bir önceki aya göre zayıfladığı görülmektedir. Mevcut mamul mal stoklarının seviyesinin mevsim normallerinin üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmelerin güçlendiği gözlenmektedir.”