“Kanseri Ölüm Nedeni Olmaktan Çıkarıyoruz”

0
472
AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış

“Kanseri ölüm nedeni olmaktan çıkarma” vizyonuyla kanser alanında pek çok çalışma ve bilimsel iş birliği yürüten AstraZeneca’nın Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış Ulusal Kanser Haftası özelinde, herkesin kanser tedavilerine eşit şekilde erişebilmesinin önemine dikkat çekti.

Kanser, dünya genelinde milyonlarca insanın hayatını etkileyen ve tedavi edilmesi zorlu bir hastalık. 2022 yılında dünya genelinde 20 milyon kanser vakası kaydedildi, yaklaşık 9,7 milyon kişi kanser nedeniyle hayatını kaybetti.* Yıllık kaydedilen kanser vakasının 2040 itibarıyla 30 milyon kişiye ulaşacağı tahmin ediliyor.*

Bu veriler, kanser hastalığıyla ilgili farkındalığın artırılmasına yönelik çalışmaların ne denli önem taşıdığını ortaya koyuyor. 

Baştan sona hasta yolculuğunun önemli bir çözüm ortağı olmak için çalışıyoruz 

AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış, Ulusal Kanser Haftası özelinde yaptığı açıklamada şunları söyledi: 

Onkoloji tedavi alanına en çok yatırım yapan ilaç şirketlerinden biri olarak kanseri ölüm nedeni olmaktan çıkarma vizyonu ile çalışıyoruz. Bu vizyonumuz doğrultusunda her kanser türü için tedavi sağlamaya ve herkesin kanser tedavilerine eşit şekilde erişebilmesi için kamu, akademi ve sivil toplum kuruluşları ile iş birlikleri yaparak toplumsal farkındalık yaratmak için çalışmalar yürütüyoruz. 

Yenilikçi ilaçlar geliştirmenin ve sağlığın hizmetine sunmanın ötesinde amacımız, sağlık alanında yaptığımız iş birlikleri ile baştan sona hasta yolculuğunun önemli bir çözüm ortağı olmak ve toplumun ihtiyaçları doğrultusunda en anlamlı etkiyi yaratmak için sahip olduğumuz yetkinlikleri kullanarak olumlu bir değişim yaratmak. AstraZeneca’da bu hedefler doğrultusunda paydaşlarımız ile klinik araştırmalar, gerçek yaşam verisi çalışmaları, klinik uzlaşı rehberleri, sağlık ekonomisi çalışmaları, farkındalık ve hasta destek programları alanlarında hastalığın her evresini anlamak ve çözüm geliştirmek için çalışıyoruz.

Amacımız Türkiye’nin klinik araştırmalar alanında önde gelen ülkelerden olması

Klinik araştırmalarımız ile Türkiye’deki hekimlere çalışma alanı yaratarak hastaların tedavilere erken erişmelerini sağlamak için çalışıyoruz. Türkiye’de yaklaşık 100 kişilik klinik araştırma kadromuz ve 50 kişilik medikal ekibimiz ile klinik araştırma faaliyetlerini yürütüyoruz. Çalışmalarımızın yüzde 65’ini onkoloji tedavi alanında yürütüyoruz. 50’nin üzerindeki aktif onkoloji çalışma sayımızı 2024 senesinde 60’ın üzerine çıkararak 1.300’ün üzerinde hastaya ulaşmayı hedefliyoruz. Hastaların umut verici yeni tedavilere erişimlerinin yeni yollarını keşfetmek ve klinik araştırmalarda ülkemizin bölgede lider konuma gelmesini desteklemek amacıyla onkoloji alanında 32 farklı şehirde klinik araştırma iş birlikleri yapıyoruz. Bu iş birliklerimiz içerisinde Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi gibi önemli merkezler de bulunuyor. Aynı zamanda, Sağlık Bakanlığı kontrolünde erken erişim programları ile yenilikçi tedavilerin hastalara ulaşmasını sağlıyoruz.

Farkındalık çalışmalarımızla erken tanı ve tedaviye erişime destek oluyoruz

Kanserle mücadelede farkındalık çalışmaları, erken teşhisin önemini ortaya koyarak tedavi ve iyileşme şansını artırıyor, daha iyi tedavilerin ve kanserle mücadele stratejilerinin geliştirilmesine yardımcı oluyor. Farkındalık çalışmalarının toplum üzerinde kalıcı etkiler yaratabilmesi ise ancak yıllara yayılarak ve sürekli bir şekilde gerçekleştirildiğinde mümkün oluyor. Biz de bu nedenle hastalık farkındalık çalışmalarımızı sürdürülebilir şekilde yürütmeye önem veriyoruz. Onkoloji alanında koşulsuz katkıda bulunduğumuz “Akciğerimizi Okuyoruz”, “Kendini Tanı, Erken Tanı”, “Kontrol Sende Cevabı Gende” gibi farkındalık projeleri bu çalışmalarımıza verebileceğimiz örneklerden. Türk Tıbbi Onkoloji Derneği’nin hayata geçirdiği “Akciğerimizi Okuyoruz” projesi kapsamında www.akcigerimiziokuyoruz.com web sitesi yayına alındı. Şu ana kadar 42 binden fazla kişinin giriş yaptığı bu web sitesinde, dünya çapında ve Türkiye’de kanserden kaynaklanan ölümlerin en yaygın nedeni olan akciğer kanseri belirtileri ve risk faktörleri gibi başlıklar altında bilgiler yer alıyor. 

Kadın kanserleri olan meme ve yumurtalık kanserleri ise yine erken teşhisin önemine dikkat çektiğimiz hastalık türlerinden ikisi. Bu kapsamda, İhtiyaç Haritası ve Kanser Savaşçıları Derneği’nin, AstraZeneca Türkiye’nin koşulsuz desteği ile yürüttüğü “Kendini Tanı, Erken Tanı Meme Kanseri Farkındalık Hareketi” kapsamında kontrol ve teşhisin önemi anlatılarak kadınların meme kanseri konusunda bilgilendirilmesi ve kendilerine en yakın Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi’nde (KETEM) taramalarının yapılması amaçlanıyor. “Kendini Tanı, Erken Tanı Meme Kanseri Farkındalık Hareketi” kapsamında bugüne kadar Türkiye’nin farklı bölgelerindeki illerde toplam 700 kadına bilgilendirme eğitimleri verildi. Eğitim verilen kadınların İhtiyaç Haritası tarafından en yakın KETEM’lere götürülerek taramalarının yapılması sağlandı. Ayrıca Türk Tıbbi Onkoloji Derneği, koşulsuz desteğimiz ile meme ve yumurtalık kanseri hakkında toplumu bilgilendirmek amacıyla “Kontrol Sende Cevabı Gende” internet platformunu hayata geçirdi. Oyuncu ve heykeltıraş Arzum Onan’ın da elçiliğini yaptığı proje kapsamında yayına alınan cevabigende.com adresinde yer alan anketler ile kadınlar meme ve yumurtalık kanseri risk faktörlerine sahip olup olmadıklarını öğrenebiliyor. Web sitesinde ayrıca toplumu bu kanser türlerinin önemi konusunda bilgilendiren çarpıcı verilere de yer veriliyor.

Bilimsel iş birliklerimizle tanı ve tedavi süreçlerinin geliştirilmesine katkı sağlıyoruz

Hekimler, hekim dernekleri ve akademik kurumlarla iş birliği yaparak hem kendi yetkinliklerimizi geliştiriyoruz hem de ülkemizin bilimsel alanda temsiliyetini güçlendirmek için çalışmalar yürütüyoruz. Ortak akılla oluşturulan yol haritalarının hastaların en hızlı şekilde tanı ve tedavi çözümlerine ulaşmasını sağlayacağına inanıyoruz. 

Bu çerçevede bilimsel uzlaşı raporlarının hazırlanmasına koşulsuz destekte bulunarak tanı ve tedavi süreçlerinin geliştirilmesine katkı sağlıyoruz. Örneğin her biri alanında uzman olan beş dernek, verdiğimiz koşulsuz destek ile ilk defa bir araya gelerek Türkiye’de ilk kez yumurtalık ve prostat kanserini kapsayan Genetik Tanı Uzlaşı Raporu’nu hazırladı. Patoloji Dernekleri Federasyonu, Tıbbi Genetik Derneği, Türk Jinekolojik Onkoloji Derneği, Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği ve Türk Üroonkoloji Derneği tarafından 2022 yılında hazırlanan raporda, her dört yumurtalık kanserinden birinin nedeninin kalıtsal olduğu belirtilirken prostat kanserinin de kalıtsal meme ve yumurtalık kanseri ile ilişkili olduğuna dikkat çekildi. Genetik tanı alanındaki bu uzlaşı raporu, bu derece geniş kapsamda hekim derneklerinin bir araya gelerek yayınladıkları alanındaki ilk ve tek uzlaşı dokümanı olarak onkoloji camiasında birçok kongre ve sempozyumda anıldı ve referans olarak sunuldu. Araştırmalara sunduğumuz katkılar ve iş birliklerimiz ile kendi yetkinliklerimizi geliştiriyor, sağlığın geleceği ve ülkemizin bilimsel alanda temsiliyetini güçlendirmekten gurur duyuyoruz. 

AstraZeneca olarak önümüzdeki dönemde de yenilikçi tedavi çözümlerimiz, iş birliklerimiz, erken erişim programlarımız ve farkındalık kampanyalarıyla toplumu bilinçlendirmeye ve kanserin her türüne çare buluncaya dek bilim dünyası, akademi, kamu kurumları, hekim ve hasta dernekleri ile çalışmaya devam edeceğiz. 

*https://www.who.int/news/item/01-02-2024-global-cancer-burden-growing–amidst-mounting-need-for-services
*Cancer Tomorrow (iarc.fr)