“Kahveyi Etiyopya’dan alın” çağrısı

0
123

Etiyopya’nın Ankara Büyükelçisi Ayalew Gobezie Workneh, Türkiye’nin kahve ihtiyacının büyük kısmını Latin Amerika ülkelerinden temin ettiğini belirterek, “Kahve üretiminde bizim de kalitemiz yüksek. Dünyaca ünlü firmalar bizden kahve alırken, Türkiye’nin de ürünlerimizden faydalanmasını istiyoruz” dedi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odasından (BTSO) yapılan açıklamaya göre, Workneh ve beraberindeki heyet, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran’ı ziyaret etti.

Workneh, ziyarette, Afrika pazarının Bursa iş dünyası için fırsatlarla dolu olduğunu belirtti.
Bursa’nın, ticaret ve sanayi alanında büyük potansiyele sahip olduğuna dikkati çeken Workneh, “Etiyopya, Afrika’nın en hızlı ekonomik gelişme gösteren ülkesi. Etiyopya ekonomisi, son 11 yıldır yüzde 10’un üzerinde büyüme yakaladı” ifadelerini kullandı.

Türkiye ve Bursa’nın ekonomik tecrübesinden faydalanmak istediklerini anlatan Workneh, şöyle devam etti:
“Etiyopya’da Türkiye’ye karşı büyük bir sevgi var. Türkiye, bizim için çok önemli. Etiyopya’da iş dünyasına önemli kolaylıklar ve teşvikler sunuluyor. Ülkede iş gücü, aylık en düşük 50 dolar seviyesinde. Türkiye, kahve ihtiyacının büyük bir kısmını Latin Amerika ülkelerinden temin ediyor. Kahve üretiminde bizim de kalitemiz yüksek. Dünyaca ünlü firmalar bizden kahve alırken, Türkiye’nin de ürünlerimizden faydalanmasını istiyoruz.”

BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Duran da Bursa’dan Etiyopya’ya ihracat yapan 23 firma bulunduğunu belirtti. Duran, şunları kaydetti: 
“Buna karşın Bursa’da Etiyopya sermayeli sadece 1 firma faaliyet gösteriyor. İhracat, 2014 yılı itibarıyla 1,5 milyon dolar, ithalat ise 433 bin dolar olarak gerçekleşti. Etiyopya’ya ihracatın yüzde 48’ini demir ve çelik ürünleri oluşturuyor. Afrika pazarı bizlere önemli fırsatlar sunuyor. Bu fırsatlardan mutlaka yararlanmalıyız. Rusya pazarına alternatif olarak Afrika pazarına daha fazla açılmalıyız.”