Kadına yönelik istismara mücevherli çözüm

    0
    43

    Her 22.5 dakikada bir kadına yönelik cinsel istismarın yaşandığı Hindistan’da bu olayların önüne geçmek için 5 arkadaş bir start-up kurmaya karar verdiler. Leaf Wearables’ın kurucularından Manik Mehta, “5 arkadaş Hindistan’da kadınları nasıl güvende tutabiliriz diye düşünüp durduk ve bunun için teknolojiyi kullanarak bir çözüm bulmaya karar verdik” diyor.

    CNN Money’nin haberine göre, Hindistan’ın en iyi üniversitelerinde mühendislik okuyan 5 arkadaş Şubat 2015’te akıllı mücavher şirketi Leaf Wearables’ı kurdu. Şirket, kadınların tehlike anında yakınlarına haber verebilecekleri mücevherler üretiyor.  Üretilen her mücevherin içine SAFER adını verdikleri küçük bir cihaz yerleştiriliyor.

    Tehdit durumunda kullanıcı mücevhere iki kere tıklıyor ve takının içindeki cihaz ilgili uygulamayı tetikliyor. Uygulama kullanıcının ağına uyarı göndermeye başlıyor. Bu ağda aile, arkadaşlar vb. yer alabiliyor. Uyarı SMS veya uygulama ile ağdaki kişilere iletiliyor.

    Uygulama ayrıca GPS işlevine sahip. Mehta, “Siz gideceğiz yeri giriyorsunuz ve bulunduğunuz yerden yola çıktığınız andan itibaren ağınızdaki kişiler sizin hareketlerinizi izleyebiliyorlar” dedi.

    Bir diğer özellik de, uygulama ile en yakın polis merkezini ve hastaneleri de görebiliyorsunuz.

    Mücevherlerin fiyatları 52 dolar ile 74 dolar arasında değişiyor. Bir haftalık kullanım için 15 dakika şarj etmek yeterli oluyor. 22 yaşındaki 5 kurucu akıllı mücevherlerini Ocak ayında tanıttı.

    Hedeflerinin 2017 sonuna kadar 1 milyon ailenin akıllı mücevherleri kullanıyor hale gelmesi olduğunu belirten Mehta, “Bin adedi Türkiye’ye olmak üzere neredeyse 5 bin adet mücevher satışı yaptık” dedi.