JPMorgan’dan yatırımcılara kriz uyarısı

    0
    54

    JPMorgan Chase CEO’su Jamie Dimon her yıl pay sahiplerine yolladığı mektupta bu yıl bir sonraki krizde neler olabileceğine değindi. Dimon açıkça uyarıda bulundu ve “Bazı şeyler asla değişmez, başka bir kriz daha olacak ve etkisi finansal piyasalarda hissedilecek” dedi.
     
    Dimon, bir sonraki krizin tetikleyicisinin öncekiyle aynı olmayacağını; fakat krizin yine tam zamanında geleceğini ifade etti.

    İşte Dimon’a göre kriz patlak verdiğinde yatırımcıların davranışları;

    • Birincisi, sorunun temel sebebi olduğuna inandıkları varlıkları satarlar.
    • İkincisi paralarının çoğunu güvenli limanlara yatırır, riskli gördükleri kredi ve hisse senedi gibi varlıkları satıp daha güvenli varlıklara yatırım yaparlar.
    • Krizlerin sıkça karşılaşılan bir noktasıysa, yatırımcılar nakit artırmaları gerektiğinde sadece risksiz görünen varlıkları satabilirler, çünkü riskli olanlar için bir pazar kalmamış olabilir.
    • Ve daha fazlası hiçbir yatırımcı krizlerde tamamiyle güvende değildir.

     
    Dimon’un mektubu şöyle devam ediyor:
    Kişiler, kurumlar, yatırım fonları, emeklilik planlamaları, hedge fonlar yani aşağı yukarı herkes kriz sırasında kendisi için iyi olanı yapmaya çalışır. Fakat bu durum daha önce karşılaştığımız gibi pazarda toptan bir kesinti yaratıyor.
     
    JPMorgan, 2008 krizi sırasında daha zayıf rakiplerinden 100 milyar dolarlık mevduat aldı. Ancak bir sonraki krizde yeni mevduat kabul etmek istemeleri çok zayıf bir ihtimal. Aynı şekilde geçen sefer hisse satışı teminatlarını üstlenen bankalar bir dahaki kriz zamanı bu konuda daha isteksiz olur.

    Normalde yatırımcılar krizler sırasında güvenli menkul kıymetlere sığınmayı tercih eder. Ancak yine de yeni likidite kuralları yüzünden, bir sonraki krizde hem Hazine tahvilleri hem de diğer tüm iyi teminat arzında büyük bir düşüş olacak.