JP Morgan: Şubatta enflasyon zirve yapacak

0
20

JPMorgan, Şubat ayında Türkiye’de enflasyonun yüzde 9,9 seviyesine çıkacağını, sonrasında ise gevşeyerek Mayıs ayında yüzde 8,6’lara geleceğini öngördü.

BusinessHT’nin haberine göre kurum, Ocak ayı enflasyon verilerini değerlendiren notunda enflasyonun yıl içinde yüzde 8,5 seviyelerinde denge kazanacağını, yılın son ayında ise yüzde 8,1 seviyelerine gerileyeceğini belirtti. Kurumunun notunda bu senaryonun Türk Lirası’nın istikrarlı kalması ve hükümetin fiyatlardaki katılıklarla mücadele etmesine bağlı olduğu belirtildi. 

Merkez Bankası’nın Ocak ayı enflasyon verisine herhangi bir politika ile karşılık vermesinin olası olmadığını belirten JPMorgan, asgari ücret artışının ve ekmek fiyatlarındaki keskin artışın gecikmeli etkisinin Şubat ayında enflasyonu daha yukarı iteceğini ifade etti.

Hükümetin enflasyonla ilgili herhangi bir adım atması konusunda başarısız olması ve idari zamların devam etmesi durumunda enflasyon görünümünün bozulabileceği uyarısını yapan kurum böyle bir durumda enflasyonun yüzde 10 civarında dengeleneceğini vurguladı.