JP Morgan: Erken gevşeme iyileşmeyi tersine çevirebilir

0
30

TÜİK’in bugün açıkladığı Aralık ayı enflasyon rakamlarını değerlendiren JP Morgan, Türk Lirası’nda keskin toparlanma ve bunun sonucu olarak ithal fiyatlarda düşüşün zayıf yurt içi talep ile bir araya gelmesinin enflasyonda düşüşü sağladığını, ancak asıl etkenin TCMB’nin sıkı para politikası olduğunu savundu.

Bunun yanı sıra global enerji fiyatlarının düşmesi, hükümetin dayanıklı mallar için KDV oranını düşürmesi ve hükümetin başlattığı yüzde 10 indirim kampanyasının da enflasyonda gerilemede etkili olduğunu belirten JP Morgan, Kasım ile karşılaştırıldığında dezenflasyonist trendin Aralık’ta daha geniş tabanlı olduğunu da vurguladı.

Türk Lirası’nda keskin bir değer kaybı olmadıkça enflasyonun önümüzdeki aylarda cansız bir seyir izeyeceğini öngören JP Morgan, “Bununla birlikte taban göreceli olarak zayıf olacak ve asgari ücrette yüzde 25 artıŞ önümüzdeki aylarda biraz enflasyonist baskı yaratacak. Bu nedenle yılın ilk yarısında enflasyonun yüzde 20 civarında sabit kalmasını ve ikinci yarıda sadrece yüzde 14,2’ye düşmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

BöyLe bir enflasyon patikasının TCMB’ye para politikasını gevşetmeye başlamak için yılın ikinci çeyreğinin sonundan önce çok az, küçük bir hareket alanı sağlayacağını savunan JP Morgan, “Beklentiler hala çıpalanmamış görünüyor ve erken bir gevşeme son dönemdeki iyileşmeyi kolaylıkla tersine çevirebilir” dedi.

Yüzde 25 asgari ücret artışının TCMB’nin dezenflasyon sürecinde hükümetten ciddi destek almasının muhtemel olmadığını gösterdiğini de belirten JP Morgan, Türkiye’nin global risk iştahında değişikliklere karşı kırılgan olmaya devam ettiğini, zayıf sermaye akışlarının lira üzerinde kolaylıkla baskı yaratabileceğini ve TCMB’nin kredibilitesini tehlikeye atabileceğini de vurguladı.