Japonya’da bu hisse yüzde 5000 değer kazandı

    0
    18

    Japonya’da ömür boyu iş garantisi modelinin rafa kaldırılması emek piyasasını belki üzdü ama en azından ülkenin önde gelen online insan kaynakları işletmecilerinden birinin yüzünü güldürdü.

    Bloomberg’te yer alan habere göre, bu tür bir İK sitesinin işletmecisi olan Dip Corp.’un hissesi, Başbakan Abe’nin yeniden seçildiği Aralık 2014’ten geçen cumaya kadar olan süreçte yaklaşık yüzde 5,000 oranında değerlendi.

    Böylece Topix endeksinde yer alan 1,887 firma arasında en büyük kazancı elde etmiş oldu. Söz konusu hisse, hemen arkasından gelen ikinci en kârlı hissenin tam beş katı değer kazandı. Dip hissesi bugünkü (pazartesi) seansta ise yüzde 6.8 oranında değer kaybederek 2,064 yene geriledi.

    Japonya’da para birimi, Abe’nin başa gelmesinden beri dolar karşısında yüzde 25 oranında değer kaybederek Nikkei 225 Endeksi’ndeki şirketlerin hisse değerlerini rekor düzeye çıkardı; personel talebi de son 23 yılın en yüksek düzeyine çıktı. Temmuz ayında ise iş/başvuru oranı 1,21’e çıkarak Şubat 1992’den beri en yüksek değere ulaşmış oldu.

    Dip, Japon ekonomisinin büyük patlama yaşadığı 1980’lerde ülkeyle özdeşleşmiş olan ömür boyu iş garantisi sisteminin sonlandırılmasıyla hemen hemen 10 çalışandan dördünün iş güvencesinin olmadığı yeni dönemin en büyük kazananı olarak göze çarpıyor.