​Japonya beklentilerin üzerinde büyüdü

    0
    19

    Japonya ekonomisi, özel sektör tüketiminde yukarı yönde hafif revizyon ve işletme yatırımlarının ilk rakama göre daha az düşmesinin desteği ile ilk açıklanan rakama göre daha hızlı büyüdü.

    Gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYİH) yılın ilk üç aylık döneminde yıllıklandırılmış rakamla yüzde 1.9 büyüdü. İlk çeyrek büyüme daha önce yüzde 1.7 olarak açıklanmıştı. Bloomberg’in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre de büyümenin yüzde 1.9 seviyesinde çıkması bekleniyordu.

    Büyümede yukarı yönlü bu revizyon, ekonomiyi hızlandırmada güçlük çeken vesatış vergisini erteleme karrı alan Başbakan Shinzo Abe’yi biraz rahatlatabilir. GSYİH, geçen yılın dördüncü çeyreğindeki daralmanın ardından sıçrama yaparken, büyüme, 31 Mart’ta sona eren üç aylık dönemde, fazladan bir harcama günü getiren artık yıldan da destek buldu. Denizaşırı talebin zayıflaması ve yendeki güçlenme 2016 yılı için risk oluşturmaya devam ediyor.

    HSBC Securities Asia ekonomisti Izumi Devalier, “Halen işletme yatırımlarının kırılgan olduğunu düşünüyorum,” dedi ve “Japon firmaları halen küresel görünümdeki çok sayıda belirsizlikle uğraşmak durumunda” şeklinde görüş bildirdi.